HUMANITARNI POSJET

Ban Ki-moon stigao u Šri Lanku

23.05.2009 u 06:06

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon doputovao je u petak navečer u Šri Lanku gdje će se zalagati za dolazak humanitarnih organizacija do 250.000 civila koji su raseljeni zbog sukoba, javlja AFP

Ban je prvi strani dužnosnik koji je doputovao u Šri Lanku nakon što je Colombo u ponedjeljak objavio pobjedu pobune tamilskih tigrova, nakon sukoba starog nekoliko desetljeća.

Očekuje se da će Ban ponoviti zabrinutost koju su posljednih tjedana izrazile njegova organizacija i zapadne zemlje strahujući da su u ofenzivi šrilanske vojske stradali brojni civili, a upitan je i način postupanja s tamilskih izbjeglicama.

Šrilanski predsjednik Mahinda Rajapakse odbacio je pozive za pokretanje međunarodne istrage kako bi se utvrdilo je li šrilanska vojska počinila ratne zločine tijekom svoje pobjedničke ofenzive protiv tamilskih pobunjenika.

Šri Lanka je u ponedjeljak proglasila potpunu pobjedu nad Tigrovima za oslobođenje tamilskog Elama (LTTE), organizacijom utemeljenom 1972. koja je početkom 80-ih povela oružanu borbu za osamostaljenje sjevernog dijela otoka.

Procjenjuje se da je u 27-godišnjem sukobu poginulo između 80.000 i 100.000 ljudi.