GLAVNI TAJNIK UN-A

Ban Ki-moon poziva Izrael i Palestince na suzdržanost

16.05.2011 u 11:26

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je u nedjelju od Izraelaca i Arapa da pokažu suzdržanost kako bi se izbjegla nova neprijateljstva nakon sukoba u kojima je poginulo najmanje 13 osoba, izjavio je glasnogovornik UN-a

'Glavni tajnik duboko je zabrinut zbog činjenice da je znatan broj osoba ubijen ili ranjen. Upućuje poziv svima na suzdržanost i izbjegavanje provokacija da ne dođe do eskalacije tenzija', kaže se u priopćenju glasnogovornika UN-a. Ban upućuje poziv 'na mir u cijeloj regiji i na maksimalnu odgovornost svih kojih se to tiče', dodaje se.

Palestinci su u nedjelju prosvjedovali povodom obljetnice 'nakbe', izgona više stotina tisuća Palestinaca s izraelskog područja 1948. godine, a u sukobima koji su kulminirali na trima različitim lokacijama na izraelskoj granici prema Libanonu, Siriji i Pojasu Gaze poginulo je ukupno najmanje trinaest i ranjeno više od stotinu osoba.

Nedjeljni sukobi povodom 'nakbe' najteži su sukobi te vrste posljednjih godina. Najteži pojedinačni incident dogodio se na granici s Libanonom gdje je poginulo desetero Palestinaca kada su izraelske snage otvorile vatru na prosvjednike koji su bacali kamenje i pokušavali prodrijeti u Izrael. Palestinske izbjeglice u Libanonu u ponedjeljak su zbog toga događaja proglasile dan žalosti.

Izrael je incidente pripisao provokacijama koje je potaknuo Iran kako bi iskoristio palestinske nacionalističke osjećaje osnažene narodnim pobunama 'arapskog proljeća' i kako bi skrenuo pozornost s velikih unutarnjih nemira u Siriji, saveznici Teherana.