BEZ RJEŠENJA NA VIDIKU

Balkan grca pod valom izbjeglica, dramatični pokazatelji za EU

21.08.2015 u 12:13

  • +4

Migranti preplavljuju Europu

Izvor: Reuters / Autor: Alexandros Avramidis

Bionic
Reading

Iz dana u dan migrantska kriza na jugu Europe sve je veća. Val izbjeglica koje stižu preko Turske i Grčke snažno je pritisnuo Makedoniju. Nakon što je makedonska vlada u četvrtak proglasila izvanredno stanje specijalci na granici s Grčkom imigrante su rastjerali suzavcem. Srbiji prijeti humanitarna kriza te će graditi prihvatni centar u Beogradu, a hrvatska Vlada pokreće koordinaciju državnih tijela za prihvat izbjeglica u slučaju njihovog masovnog priljeva

Na ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije tisuće su ljudi, većinom izbjeglice iz ratom poharanog Alepa u Siriji ili iz Afganistana. Makedonija je proglasila izvanredno stanje u dva pogranična područja. Blokiran je ulaz tisućama izbjeglica koje i dalje stižu s Bliskog istoka. U blizini graničnog prijelaza Gevgelija raspoređene su dodatne snage granične policije.

'Odlukom vlade Makedonije i proglašenjem kriznog stanja dala se pravna mogućnost za uključenje vojske u osiguranje državne granice, čime se dobiva mogućnost efikasnijeg čuvanja zelenog pojasa s obzirom na pojačan pritisak ilegalne imigracije s kojom se suočavamo', izjavio je za HRT glasnogovornik ministra unutarnjih poslova Makedonije Ivo Kotevski

'Grčka je u šengenskoj zoni i praktički nije bilo nikakve kontrole s njihove strane odnosno grčke policije. Naprotiv, bili smo svjedoci toga da je ilegalne imigrante grčka strana prevozila do granice', prozvao je Grčku.


'Suočeni smo s negodovanjem lokalnog stanovništva. Očekujemo da vladina odluka o proglašenju kriznog stanja na južnoj granici ide u dva smjera. Prvo, da se poboljša sigurnost lokalnog stanovništva i da im se vrati mir. Drugo, da se osigura humaniji tretman ilegalnih imigranata koji se već nalaze na makedonskom teritoriju ili eventualno uđu u Makedoniju', kazao je Kotevski.

U francuskom Calaisu, na samom ulazu u Eurotunnel, francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve i britanska mu kolegica Theresa May potpisali su sporazum o uspostavi zajedničkog nadzornog centra za sprečavanje prolaska useljenika. Uvest će više ljudi i kamera, postavit će se reflektori i oprema za noćno izviđanje. Poručuju da treba biti human prema izbjeglicama, ali zbog toga se ne smije zaboraviti nacionalna sigurnost.

Cijela Europa morat će se pozabaviti pitanjem izbjegličke krize. Ako se val migranata uputi prema Hrvatskoj, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojićtvrdi da smo spremni.