NA KERUMOVU TRAGU

Baldasar za savjetnika uzeo ugostitelja

29.10.2013 u 15:34

Bionic
Reading

'Da, postavljam svoje ljude jer im vjerujem, ali i zato što trebamo stručnjake', odgovorio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar na pitanje novinara o najavljenom većem zapošljavanju u splitskoj gradskoj upravi

'Imam ih pravo dovesti, to je moj ulog, moja investicija i moj rizik. Ako uspijem, bit ću nagrađen, a ako ne uspijem, kažnjen. Nakon četiri godine uspjet ću to izbalansirati i bit će manje zaposlenih, ili će biti manji iznos brutto plaća', dodao je Baldasar.

Gradonačelnik Splita već je najavio da će zaposliti tridesetak novih ljudi, od čega oko 20 na poslovima legalizacije, a ostatak će mahom otići na nove savjetnike i pročelnike. Gotovo svi su članovi SDP-a, ali ima i HNS-ovaca i pripadnika nezavisnih lista koje ga održavaju na vlasti.

'Plaće profesionalno zaposlenih savjetnika kreću se oko 10,5 tisuća kuna - dio njih zaposlit će se na određeno vrijeme, a oni koji su na ugovoru o djelu podijeljeni su u tri kategorije. Savjetnici za pojedine projekte isplaćivat će sami sebe iz projekata, a teoretski ih mogu imati onoliko koliko imam i projekata', tvrdi Baldasar.

Teorija je jedno, a praksa drugo: novim zapošljavanjima u Banovini povećat će se ukupan broj činovnika i iznos koji se izdvaja na njihove plaće. Među savjetničkim je imenima gradska vijećnica SDP-a Vesna Perak Bone, nedavno otpuštena profesionalna tajnica u splitskom ogranku, a njezin je zadatak navodno 'izraditi gradski socijalni program' do kraja ove godine, odnosno dok ne pronađe drugi posao. Tu je i Gojko Čepo, gradonačelnikov 'savjetnik za istočne gradske kotare', a o komunalnoj problematici Baldasara će savjetovati ugostitelj Davor Marasović.

'On zna puno o životu, o štekatima, kafićima, ugostiteljskim objektima, restoranima... To mu je struka. Zadovoljan sam kako radi, uveo je red, a dovesti doktora znanosti za takav posao ne bi bilo primjereno, niti bi on to znao raditi', objasnio je Baldasar. Gotovo u Kerumovu stilu. Ne pada mu na pamet odreći će svoje plaće, poput kolege iz Metkovića.

'Ja živim od svoje plaće, jednako kao i moja obitelj. Srezali smo troškove, ali plaće se odreći ne mogu', iskren je splitski gradonačelnik. Najavio je da će s nekoliko gradskih projekata uskoro organizirati mali 'road show' u nekoliko europskih gradova, između ostalih i u Londonu.

Splitski proračun ove godine zaustavit će se na nešto više od 700 milijuna kuna, a po optimističnom Baldasaru dogodine bi trebao iznositi oko 800 milijuna kuna