SPLITSKI GRADONAČELNIK OTVORIO KARTE

Baldasar: Primam tri prijeteća pisma dnevno!

18.07.2013 u 15:04

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar potpuno se otvorio javnosti, pa odlučio jednom tjedno detaljno izvijestiti o svemu što radi u gradu i Banovini. Osim protokolarnih dužnosti, prvih četrdesetak dana mandata najviše je trošio na saniranje komunalnog nereda na ulicama, premda tvrdi da paralelno razgovara s nekoliko vrlo ozbiljnih domaćih i stranih investitora spremih na ulaganje, kao i da radi na rješavanju problema Spaladium centra i pokretanju projekta Istočne obale

Otkrio je da 'dnevno primi pet pisama, od kojih su tri prijeteća', no većinu baci u koš jer procjenjuje da se radi o obračunima na osobnoj razini. Dosad nije imao potrebu o tome obavijestiti policiju.

'Marijana Puljak samo gradi svoj imidž'

Prva radna sjednica Gradskog vijeća zakazana je za 1. kolovoza, a bit će zanimljiv omjer kod izglasavanja Baldasarovih prijedloga. Marijana Puljak, nezavisna vijećnica za koju se smatralo da će biti presudna, posljednjih dana kritizirala je gradonačelnikov izbor savjetnika, pa joj je ovaj javno odgovorio: 'Jasno je sada da Puljak zapravo radi samo na stvaranju svog imidža, a također je očito da joj nedostaje i iskustva u upravljanju organizacijom, kojeg ja srećom imam', kazao je Baldasar.

Kreće gradnja jednog hotela na Žnjanu, uskoro još jednoga na Trsteniku, nastavit će se stambeno-poslovni kompleks uz Poljičku cestu, s investicijom na Mejašima kreće Tulipan grupa, uskoro počinje i gradnja poslovnog tornja Splitske banke, kao i nekoliko nebodera sa stanovima POS-a', nabrojao je Baldasar. Gradski proračun se, kaže, puni uravnoteženo, no problem je 80 milijuna kuna prenesenih iz prošlih godina - zato će se gotovo sigurno smanjiti plaće za svih 1.800 korisnika proračuna, i to za pet posto.

Gradonačelnik Splita još jednom je potvrdio da ne namjerava dijeliti otkaze u nabujaloj gradskoj administraciji, koja broji 440 zaposlenih s prosječnom plaćom od 5.200 kuna.

'Otkazi u ovo vrijeme nisu jednostavna kategorija, moj zadatak je natjerati sve zaposlenike gradske uprave da rade svoj posao. A tko ne bude radio, izgubit će posao', jasan je Baldasar.

U idućim mjesecima gradska uprava angažirat će se kako bi se konačno izgradila pristupna cesta za novo rodilište, čime bi se konačno normalno regulirao promet oko splitske bolnice. 'Platit ćemo vlasnicima zemljišta ono što im moramo platiti, krećemo u završne razgovore i cilj nam je da konačno zatvorimo tu priču. Nakon toga počet ćemo rješavati problem parkiranja oko KBC-a, već imamo investitore zainteresirane da ondje grade parkiralište i garažu', otkrio je Baldasar. U petak ionako odlazi u posjet bolnici pa će vidjeti i što se događa sa stropovima koji se sve češće urušavaju.

Splitski gradonačelnik dao je nalog komunalnim redarima da 'strogo poštuju zakon', a u tome ima i podršku policije pa je na ulicama nešto vidljiviji komunalni red. Idućih dana svih tridesetak samostalnih umjetnika i udruga koji na ulicama prodaju vlastite radove preselit će se u Ulicu kralja Tomislava, neposredno uz Đardin, koja bi se trebala pretvoriti u splitski 'art street' zanimljiv i turistima. U toj ulici već ovih dana potpuno će se zabraniti parkiranje automobila i motora.

'Nije lako u kratkom vremenu uvesti red tako gdje je godinama vladao nered', iskren je splitski gradonačelnik. Najavio je i da namjerava vrlo skoro srušiti 'Turističku palaču', montažni objekt uz samu Rivu koji već godinama predstavlja najveće ruglo u centru grada, te raspisati natječaj za gradnju na toj lokaciji. Ne pristaje ni na kakvo 'filozofiranje' oko ovoga, te tvrdi da ima potporu i konzervatora.

'Što se tiče Zapadne obale, Split je ondje naručio i dobio šetnicu, a ne nikakvu marinu, luku ili privezište. Zabranili smo vezivanje brodova i nitko me iz svojih interesa neće natjerati da radim mimo zakona i propisa. Osim toga, zabranom smo se zaštitili i od vlastite odgovornosti ukoliko se ondje dogodi nesretan slučaj, a u budućnosti ćemo vidjeti što napraviti. Osobno nisam sklon ideji da se ondje u budućnosti vezuju jahte.'

Loša vijest za nekoliko tisuća Splićana iz četvrti Spinut jest ta da od ove zime više neće imati centralno grijanje. Tvrtka Hvidra, koja je dosad održavala dvije gradske toplane, u procesu je predstečajne nagodbe i u budućnosti se ne namjerava baviti ovim poslom jer joj stvara gubitke, makar na drugoj strani vrlo dobro zarađuje na koncesiji za nekoliko gradskih parkirališta i pauk-službu. Svejedno, službeno su predstavili da 'jedva pokrivaju plaće za svojih stotinjak zaposlenih. Grad Split raspisat će natječaj za nove koncesionare toplana, no ne namjerava subvencionirati grijanje 'jer to ne bi bilo pošteno prema ostalim građanima koji grijanje nikada nisu ni imali'.

Po Baldasarovim riječima upitno je najavljeno održavanje Discotheque Riva, dvodnevnog spektakla na kojemu bi trebali nastupiti Fatboy Slim i britanski Underworld. Organizatori, naime, zasad nisu platili predviđenih 70 tisuća kuna za korištenje Rive, niti dostavili bankovnu garanciju na 500 tisuća kuna. 'Čekat ćemo ih još malo, a onda raskinuti ugovor. U svakom slučaju, dogodine nećemo pristati na zatvaranje Rive za građane i turiste', najavio je splitski gradonačelnik.

Njegovi zamjenici Aida Batarelo i Goran Kovačević izvijestili su o otvaranju novog dječjeg igrališta u četvrti Brda te rezultatima turističke sezone za prvih šest mjeseci. Split je zabilježio 100 tisuća gostiju i 250 tisuća noćenja pa je, u odnosu na prošlu godinu, porastao za čak 20 posto.