'NEVJEROJATNI PORAST'

Bačić je novi Grčić, sipa brojke i pršti od optimizma

15.03.2017 u 12:53

Bionic
Reading

HDZ-ov saborski zastupnik Branko Bačić poručio je u srijedu kako stanje u Hrvatskoj nije tako crno kako bi ga 'rado neki prikazali', ističući da Hrvatska u ovom trenutku bilježi najbrže rastuće gospodarstvo od svih država članica EU

'Svjedočimo kako već pet mjeseci Sabor svoje zasjedanje započinje stankama, kroz koje se hrvatskoj javnosti pokušavaju prikazati afere koje se tobože događaju u Hrvatskoj i da bi se iz njih naslutilo da je Hrvatska promašena država. Ne mogu neprimjetno proći podatci koji govore o rastu hrvatskog gospodarstva, o svim onim makroekonomskim pokazateljima koji govore da se u Hrvatskoj situacija, i u gospodarstvu i u društvu, pomiče', rekao je Bačić nakon stanke u Saboru.

 Napomenuo je kako je prošla godina završila rastom gospodarstva od 2,9 posto, samo posljednji lanjski kvartal prošle završio je s rastom gospodarstva od 3,4 posto, što je najveći pojedinačno promatrani kvartal od 2008. godine. Sve je to, dodaje, rezultat rasta industrijske proizvodnje od 5 posto, rasta građevinskih radova za 3 posto, turističkih noćenja od 9 posto, trgovine na malo za 4 posto. Izvoz raste za 5,1 posto, a ovogodišnjeg siječnja, u odnosu na prošlogodišnji, porastao je, ističe, za gotovo nevjerojatnih 27 posto.

 To je, tvrdi Bačić, podatak koji dovoljno govori o svojim zimskim prognozama za države članice EU, te daje najveći pomak Hrvatskoj od svih članica EU, na način da je predviđeni rast gospodarstva od 2,5 posto promijenila i sama Europska komisija te procijenila da će rasti na 3,1 posto u ovoj godini.

'Govori se o financijskoj konsolidaciji javnih financija, pa ćemo za 2016. vidjeti da je deficit državnog proračuna značajno ispod planiranih 1,6 posto. Svi ti makroekonomski pokazatelji jasno dovode i do smanjenja javnog duga RH u odnosu na BDP, pa ćemo svjedočiti da je već za 2016. javni dug pao s 87 posto BDP-a na 84 posto', poručio je HDZ-ov zastupnik.

 Paralelno se, kaže, događaju i veliki projekti, koji će biti otvoreni ili započinju ovih dana i čija je ukupna vrijednost od milijardu i 500 milijuna eura, ako se govori o Pelješkom mostu, Zračnoj luci Zagreb, Zračnoj luci Dubrovnik, Zračnoj luci Split te nastavku gradnje Istarskog ipsilona.