ISUŠIVANJE MOČVARE

AZTN potvrdio: Ispitujemo Bandićeve milijune za Dinamo!

14.11.2012 u 15:23

Bionic
Reading

U AZTN-u su potvrdili da se pokreće postupak ispitivanja zakonitosti stotina milijuna kuna koje su iz zagrebačkog proračuna dodijeljene Mamićevom Dinamu, a član Odbora za kontrolu Jurica Meić pozvao ih je da 'što prije reagiraju i donesu odluku'

'Prijava je stigla i započinjemo postupak', potvrdili su u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) informaciju da je devet dioničara Hajduka zatražilo preispitivanje donacija Građanskom nogometnom klubu Dinamo iz zagrebačkog proračuna, na koje je po njihovim izračunima u posljednjih šest godina potrošeno najmanje 214.714.780,73 kuna javnog novca.

'Najprije ćemo pokrenuti interni postupak u kojemu ćemo utvrditi jesu li dodijeljena sredstva i mogu li se tretirati kao potpora, a potom - ukoliko se to pokaže točnim - ustanoviti je li potpora zakonita', kazala je za tportal glasnogovornica AZTN-a Snježana Vujisić Sardelić. Proces će biti zatvoren za javnost, a može se očekivati i traženje očitovanja Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga, Turističke zajednice Grada Zagreba i samog Dinama.

Kako smo već izvijestili, skupina dioničara Hajduka uputila je prijavu na preko 250 stranica kojom se od Agencije traži ispitivanje potpora iz zagrebačkog proračuna u iznosu od 22 do čak 40 milijuna godišnje, a povod je činjenica da je Hajduk samo zbog gradskih jamstava za podizanje kredita također morao tražiti mišljenje AZTN-a. Smatraju da je time narušena tržišna utakmica i da zbog nelojalne konkurencije Dinamo ima privilegiran položaj te da je tako ugroženo njihovo vlasništvo.

Agencija je potpuno samostalna ustanova, pod strogim nadzorom Europske komisije, i ima ovlasti narediti povrat svih nezakonitih potpora uvećanih za kamate. Samo u iznimnim slučajevima AZTN može naknadno odobriti potporu, ukoliko je ona 'sukladna propisima o državnim potporama', no tada mora navesti uvjete i rokove u kojima se potpora može provesti. U svakom slučaju nije dozvoljeno davati potporu za redovito poslovanje i održavanje na tržištu, a po službenim dokumentima Grada Zagreba novac se isplaćivao i za Dinamove trenere, pripreme i plaće zaposlenih, pa čak i avionska putovanja na utakmice vrlo unosne Lige prvaka.


'U ovom slučaju nebitno je da je jedan klub organiziran kao dioničko društvo, a drugi kao udruga građana', potvrđeno nam je u AZTN-u uz objašnjenje da je u Zakonu o državnim potporama to jasno definirano. Jasno je i da Agencija treba naložiti povrat svih potpora za koje nije prethodno dala suglasnost, a po izjavama njezine ravnateljice Olgice Spevec, 'o Dinamu se dosad nije raspravljalo'.

Pitanje 'kako se troši novac Zagrepčana' već je postavljeno i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, gdje je za ovaj mjesec najavljena posebna sjednica Odbora za kontrolu upravo na temu Dinama. To je zatražila Građanska inicijativa Zajedno za Dinamo, a jedan od članova Odbora, Jurica Meić, tada je najavio da će Mamić konačno morati pojasniti na što je trošio novac. Meića smo zamolili da prokomentira prijavu za nezakonite potpore podnesenu iz dalekog Splita.

'Kao Odbor za kontrolu od Grada Zagreba zatražili smo da nas podrobno informira o ulaganjima u vrhunski sport i sportske objekte i dali smo im rok do 15. studenog, dakle do sutra. Nakon toga sazvat ćemo sjednicu i o svemu upoznati javnost', kazao nam je Meić. Dodaje da 'moraju postojati kriteriji' dodjele novca i da se svaka potrošena kuna gradskog novca mora javno objaviti i kontrolirati.

'Što se tiče potpora i zahtjeva AZTN-u, nisam potpuno upućen, no volio bih da Agencija što prije reagira i donese odluku. Ovo je jako interesantna informacija i čini mi se da će se Dinamo u budućnosti puno jače morati truditi pronaći prave sponzore', kazao je Meić.

Inače, već do idućeg tjedna zagrebački gradonačelnik Milan Bandić treba predstaviti prijedlog proračuna za iduću godinu pa će biti vrlo zanimljivo doznati koliko gradskog novca namjerava proslijediti 'neprofitnoj udruzi' pod vodstvom Zdravka Mamića i hoće li za to zatražiti dozvolu AZTN-a.