ŠTO ĆE SAD?

AZOP poklopio Penavu: Objava snimke učenika na stranici Grada Vukovara nije zakonita

23.01.2019 u 17:02

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) oglasila se za tportal povodom objavljivanja videosnimke učenika srpske nacionalnosti na internetskoj stranici Grada Vukovara, u kontekstu optužbi gradonačelnika Ivana Penave o velikosrpskoj politici. Na upit je li to kršenje propisa o zaštiti osobnih podataka, s obzirom na izvedbu i kontekst, iz AZOP-a poručuju da objava nije zakonita. Moguće da je upravo to uvjerilo vukovarskog gradonačelnika da u srijedu konačno ukloni snimku

Ivan Penava, naime, nije maknuo snimku sa službene stranice sve do danas, sedam dana nakon grupnog napada nekoliko maloljetnika s fantomkama na glavama na učenika trećeg razreda Tehničke škole Nikola Tesla koji pohađa nastavu na srpskom jeziku.

Kukavički napad dogodio se dva dana nakon što je gradonačelnik na konferenciji za novinare proglasio Vukovar 'epicentrom kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije', razapinjući pritom predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca i prikazujući snimku s nogometne utakmice na kojoj se vidi kako dio učenika navedene škole izvođenje hrvatske himne prati sjedeći na tribini.

Reakcije na Penavin istup, kao i napad na učenika, bile su burne: premijer Andrej Plenković pozvao ga je na raport u Zagreb, Milorad Pupovac poručio je da s takvim porukama Hrvatska ne može biti kredibilan akter u zaštiti prava Hrvata u regiji, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pozvala je gradonačelnika da makne spornu snimku sa stranica Grada Vukovara, a predsjednik vukovarskog Živog zida Pavao Josić podnio je protiv Penave kaznenu prijavu zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Iz AZOP-a poručuju da, prema Općoj uredbi o zaštiti podataka, djeca zaslužuju posebnu zaštitu u pogledu svojih osobnih podataka jer mogu biti manje svjesna rizika, posljedica i predmetnih zaštitnih mjera te svojih prava u vezi s obradom osobnih podataka.

  • +3
Ivan Penava Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

'U konkretnom slučaju načelno navodimo kako u smislu članka 5.1.b) Opće uredbe o zaštiti podataka ne nalazimo opravdanu (zakonitu) svrhu za objavu videozapisa u kojem se nalaze učenici Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru, naročito imajući u vidu kontekst objave predmetnog videozapisa, odnosno naslov i sadržaj članka kojem prilaže predmetni videozapis', piše AZOP u opširnom odgovoru tportalu.

'Isto tako, držimo da u ovom slučaju nisu ispunjeni uvjeti za zakonitu obradu osobnih podataka iz članka 6.1. Opće uredbe o zaštiti podataka u smislu da postoje drugi interesi koji su prevladavajući u odnosu na interes zaštite privatnosti i osobnih podataka ispitanika (u ovom slučaju učenika navedene škole). Za objavu osobnih podataka učenika navedene škole ne postoji utemeljenje u smislu postojanja i poštivanja pravnih obveza Grada Vukovara, niti je ispunjen uvjet postojanja javnog interesa, u kojem slučaju bi cjelokupnoj javnosti trebalo omogućiti dostupnost osobnim podacima pojedinaca (kao što je to učinjeno u konkretnom slučaju)', navodi AZOP.

Pravobraniteljica za djecu zatražila je prošlog tjedna od policije izvješće zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela kojim se krši privatnost djeteta. Policijska uprava vukovarsko-srijemska jučer je pak poručila da u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom 'utvrđuje sve okolnosti' oko sporne videosnimke na službenim stranicama Grada Vukovara. Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potvrdio je da su izvidi u tijeku, ali nema istrage.

Cijeli odgovor AZOP-a možete pročitati putem poveznice.

Dokument: "AZOP o snimci u Vukovaru"