'odlaze u mirovinu'

Avioni Saab 105 od početka nove godine više ne čuvaju nebo nad Austrijom, nakon 50 godina službe

04.01.2021 u 09:23

Bionic
Reading

Nakon 50 godina službe vojni avioni tipa Saab 105 otpraćeni su u mirovinu i od početka nove godine više ne čuvaju zračni prostor nad Austrijom

Letjelice, koje su nekada bile perjanica austrijske vojske dosad su ostvarile oko 160.000 sati letenja i gotovo 245.000 intervencija. Od nove godine eskadrila "Tigrova“ je prizemljena i nebo nad Austrijom nadziru isključivo avioni tipa Eurofighter, a austrijska ih vojska posjeduje 15.

U zračnoj luci Hörsching nedaleko od Linza Saabovi avioni upravo se rastavljaju i s njih se skida vojna oprema. Zastarjeli avioni bit će izloženi u muzeju, a neke privatne osobe dio će ih kupiti. Piloti i zemno osoblje eskadrile "Tigrova" premjestit će se u helikoptersku, odnosno "Pilatus" eskadrilu.

Saab 105 u Austriji je u upotrebi od 1970., a od ukupno 40 nabavljenih aviona u službi ih je do kraja bilo još samo 12, dok ih je 15 korišteno kao izvor rezervnih dijelova. Jedan je primjerak izložen u muzeju u Zeltwegu. Saab 105 uglavnom je korišten kao avion za obuku, no i u humanitarne svrhe, poput transporta organa za transplantaciju.

Ovi su avion pri kraju obavljali još samo 20 posto nadzora zračnog prostora nad Austrijom. Prošli mjesec, kada se koronavirus proširio i među pilotima Eurofightera, čuvanje austrijskog neba osiguravao je upravo jedan stari Saab. Austrija zasad još nije riješila pitanje Saabova nasljednika.