KONKRETNE PONUDE

Evo što Nijemci nude Švicarcima ako od europskog konzorcija uzmu 40 Eurofightera

16.12.2020 u 06:05

Bionic
Reading

Nakon što su Švicarci na referendumu krajem rujna tijesnom većinom od 50,1 posto podržali plan vlade o izdvajanju šest milijardi franaka za nabavu novih borbenih aviona, švicarskoj vladi su ovih dana, osim ranije pristiglih ponuda za zrakoplove, počele pristizati konkretne ponude sudionika natječaja koje se odnose na prateće projekte

Prema navodima uglednog zrakoplovnog portala FlightGlobal, prva konkretna ponuda za proširenje suradnje koja prati isporuku aviona dolazi iz europskog konzorcija Eurofighter, točnije njemačke podružnice tvrtke Airbus, koja osim aviona Eurofighter 2000 Typhoon nudi Švicarskoj financiranje pogona za završno sklapanje zrakoplova.

Ponudu o izgradnji završne montažne linije za Eurofightere u Švicarskoj poduprla je i njemačka vlada te ju je dostavila u ime Airbusa. Prema toj ponudi, ukoliko se Švicarska odluči za Eurofightere, tvrtka Airbus bi u toj zemlji otvorila pogon za završnu montažu 30 od ukupno 40 aviona tog tipa.

'Švicarska bi izravno imala koristi od njemačke narudžbe jer smo u mogućnosti ponuditi potpunu završnu liniju za montažu aviona. To je s naše točke gledišta vrlo važno kako bi se ispunili aspekti autonomije koji su dio zahtjeva te budućim korisnicima već od prvog dana nude znanje o zrakoplovima i sustavima', kazao je šef prodaje Airbusovih borbenih aviona Wolfgang Gammel.

Izvor: Društvene mreže / Autor: update defense

Prema Gammelu, konfiguracija predložena švicarskom ratnom zrakoplovstvu identična je najnovijem standardu koji je za potrebe njemačkog ratnog zrakoplovstva odobrio službeni Berlin, a odnosi se na aktivni radar s elektronički skeniranim nizom (AESA). Uz to, 'jedinstven' aspekt njemačke ponude omogućio bi Švicarskoj slobodan izbor pri odabiru partnera prilikom određivanja vlastitih zahtjeva koji se odnose na obuku i podršku, a koje Švicarci mogu birati između četiri zemlje članice Eurofighterovog konzorcija; Njemačke, Italije, Španjolske i Velike Britanije.

  • +8
Eurofighter Izvor: EPA / Autor: FELIPE TRUEBA

Švicarska vlada obavezala se izabrati novi avion do kraja iduće godine, nakon čega bi tamošnji parlament 2022. godine trebao odobriti nabavu i dodijeliti financijska sredstva za isporuku prvih letjelica, što bi trebalo biti realizirano do 2025. godine.

U utrci za budući borbeni zrakoplov švicarskog ratnog zrakoplovstva su, pored Airbusovog Eurofightera, Rafale francuskog Dassaulta, Boeingovi F/A-18 Super Hornet i Lockheed Martinovi F-35A Lightning II. Iako je u utrci bio i švedski SAAB sa svojim Gripenom E, ponuda za taj zrakoplov nije razmatrana jer je njegov razvoj još uvijek u tijeku pa Švicarci od Šveđana nisu zatražili slanje aviona u Švicarsku radi letnih i zemaljskih ispitivanja provedenih proteklog proljeća.

Izvor: Društvene mreže / Autor: U.S. MILITARY CENTRAL

Novi zrakoplovi trebali bi zamijeniti zastarjelu švicarsku flotu od 30 F/A-18 Horneta koji se do 2030. godine povlače iz upotrebe.

Prethodni natječaj za nabavu novih aviona, u kojem su sudjelovali Eurofighter, Rafale i Gripen, propao je prije šest godina dok je novi obnovljen u ožujku 2018. godine. Prema navodima švicarske vlade, za nabavu 40 novih aviona osigurano je osam milijardi dolara, a planira se i kupnja novog protuzračnog sustava srednjeg i velikog dometa.