SULUDI VOZAČI

Autocestom opet u krivom smjeru

13.07.2009 u 08:26

Bionic
Reading

Na autocesti Zagreb - Split kod Zagvozda u nedjelju je zamijećen plavi Golf koji vozi krivim smjerom, no nije došlo do nesreće

Te sreće nisu bili majka i sin koji su na istoj dionici vozeći se u krivom smjeru izgubili živote prije manje od mjesec dana. Prošlo je 15 minuta dok su djelatnici HAC-a zatvorili promet, a na prvu su dojavu brzinu ograničili na 40 kilometara na sat. Imali su na raspolaganju naprednu elektroničku signalizaciju, a nisu je iskoristili.

U Njemačkoj takve situacije rješavaju u najviše 12 minuta, uAustriji im treba minuta više te tek svaka stota vožnja u suprotnom smjeruzavršava tragedijom.

U slučaju automobila đakovačkih oznaka čiji je vozač vozio u krivom smjeru na autocesti Zagreb - Karlovac, od naplatnih ENC kućica na Demerju do Lučkog, Hrvatske autoceste su, u dogovoru s policijom, odmah zaustavile promet te izbjegle tragediju.
Vozače treba odmah alarmirati višestrukim i uzastopnim znakovima zabrane prometa i naložiti da stanu u zaustavnom traku. Nepoštovanje se sankcionira visokom kaznom i oduzimanjem dozvole.

Istodobno, treba odmah krenuti u presretanje tog vozila da bi ga se čim prije zaustavilo, milom ili silom. Za to treba razraditi djelotvornu strategiju za brzo djelovanje, koja po potrebi uključuje i podizanje helikoptera, piše Slobodna Dalmacija.