'crni dan'

Austrijski vojni zrakoplov se pokvario, otežana evakuacija iz Izraela

11.10.2023 u 22:43

Bionic
Reading

Austrijski planovi za evakuaciju svojih građana iz Izraela vojnim zrakoplovom propali su u srijedu jer je jedini raspoloživi C-130 Hercules imao tehnički kvar, zbog čega je zemlja umjesto toga rezervirala mjesta na komercijalnim letovima

Austrija je u utorak priopćila da će u srijedu započeti evakuaciju na Cipar s jednim od svojih zastarjelih zrakoplova C-130. Riječ je o najvećim zrakoplovima u austrijskoj floti, ali i najstarijima, u službi od 1960-ih. Vlada je u procesu zamjene zrakoplova prije njihova povlačenja.

Dok se zrakoplov u srijedu ujutro spremao iz Austrije krenuti prema Izraelu, polijetanje nije bilo moguće zbog dima u dijelu zrakoplova u kojem bi sjedili putnici te je zrakoplov odvezen na popravak.

Navečer, kada je postalo jasno da zrakoplov neće poletjeti tog dana, ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da je rezerviralo 100 mjesta na letu Israir Airlinesa za ciparsku zračnu luku Larnacu.

"Crni dan za oružane snage: Nismo mogli pomoći našim sunarodnjacima", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Michael Bauer na mreži X.

  • +9
Posljedice izraelskog bombardiranja Gaze Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Još jedna evakuacija, na unajmljenom letu Austrian Airlinesa za Beč iz Tel Aviva, dogodit će se u četvrtak. Incident je potaknuo pitanja zašto je vojna evakuacija bila potrebna kada su komercijalni letovi bili dostupni te je ilustrirao loše stanje austrijskih oružanih snaga.

Neutralna zemlja dugo je zanemarivala ulaganje u vojnu opremu i njezini časnici kažu da oružane snage nisu opremljene za obranu Austrije u slučaju napada. Vlada predvođena konzervativcima kaže da se počinje baviti tim problemom.

Upitan zašto nijedan drugi austrijski zrakoplov C-130 Hercules nije korišten umjesto ovog koji se pokvario, Bauer je za Puls 24 TV rekao: "Oba preostala zrakoplova Hercules su na servisu - prvi do ožujka, drugi do prosinca."