NESLUŽBENO O AFERI REMORKER

Austrijski Strabag osumnjičen zbog mita za Gaženicu

24.11.2013 u 19:45

Bionic
Reading

U USKOK-ovoj istrazi u aferi Remorker, vezanoj uz izvlačenje novca iz HAC-a u kojoj su uhićeni Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević i Sandro Vukelić, prema neslužbenim informacijama, austrijski građevinski konzorcij Strabag sumnjiči se za davanje mita za dobivanje poslova na gradnji zadarske Luke Gaženica...

U projekt je do sada utrošeno oko 140 milijuna eura od 220, koliko ih ukupno osiguravaju europske banke. Trojku Prskalo-Lovrinčević-Vukelić tereti se da je posao izgradnje Gaženice namjestila austrijskom konzorciju Strabag i za to dobila mito u ukupnom iznosu od 900 tisuća eura i 1,6 milijuna kuna.

Sve je to istražiteljima navodno ispričao Josip Sapunar. Rekao je da je čitavo podmićivanje dogovoreno na najvišoj razini na sastanku u Beču 2009. i to pod dirigentskom palicom Zdravka Livakovića. Na jednom od sastanaka, tvrdi Sapunar, razgovor Livakovića s članom Uprave Stabaga Rolandom Jurekom krenuo je u novom smjeru. 'Livaković i Jureka su iza zatvornih vrata dogovorili da Strabag dobije projekt gradnje luke Gaženica, odnosno da mu se pomogne da pobjedi na natječaju', tvrdi Sapunar.

'Da Sapunar ni za koga neće sjediti u zatvoru, tvrdio sam od početka', kazao je za Novi radio Zadar sindikalist Mijat Stanić koji Božidara Kalmetu od početka prokazuje kao glavu hobotnice i mozak najveće pljačke u hrvatskoj cestogradnji. No što je istražiteljima rekao Livaković, još uvijek je nepoznanica. 'To je jedna zatvorena knjiga. Mnoge stvari znaju samo Livaković i Kalmeta i sigurno će biti puno teže doći do toga. Na kraju krajeva, Kalmeta je sam rekao, prilikom hapšenja Livakovića, da su oni prijatelji. Kad su prijatelji u pitanju, onda su odnosi puno dublji. Ako je tu zbilja prijateljstvo u pitanju, onda se za prijatelje često puta podnosi dio nečega što bi ovaj drugi trebao nositi', rekao je Stanić.

Kalmeta je i dalje nedodirljiv. Na brojna uhićenja uglavnom nema komentara i mirno opetuje mantru: 'Neka institucije rade svoj posao.' U javnosti istupa tek pritisnut novinarskom znatiželjom i isprovociran Stanićevim optužbama, od kojih se brani kaznenim prijavama.