SUSJEDI ZBRAJAJU

Austrijanci se žale: Uoči uskrsnih praznika poskupljuju cestarine u Hrvatskoj

17.03.2017 u 12:04

Bionic
Reading

Austrijska Press Agencija (APA) danas je objavila vijest o poskupljenju cestarina u Hrvatskoj, koju će vjerojatno prenijeti vodeći austrijski mediji. Tako već Wiener Zeitung objavljuje naslov o 'skupim autocestama u Hrvatskoj'

'Pravodobno pred uskrsni raspust Hrvatska se odlučila na povišenje cestarine. Državna kompanija HAC za autoceste kojima upravlja od 3. travnja povisit će cestarinu za pet posto. Tijekom ljetne sezone cestarine mogu biti povećane i za deset posto', javljaju mediji. Za autocestu od Zagreba do Splita cestarina se povećava sa 174 kune (23,4 eura) na 181 kunu (24,4 eura)', javlja APA, a prenosi Wiener Zeitung.

Napominje se da ljetno poskupljenje očekuje i pravac od Zagreba do Rijeke, a ovim poskupljenjem ujedinit će se cijene cestarina na pravcima koje kontroliraju državne tvrtke. Ministar Oleg Butković pak uvjerava javnost da su skuplje cestarine 'i dalje 15 posto jeftinije od onih koje naplaćuju privatni koncesionari u Istri i na sjeverozapadu zemlje'.

Poskupljenje je uvod u restrukturiranje visokozaduženih državnih tvrtki koje vode autoceste, piše APA te navodi tvrdnju ministra Butkovića da je vlada odustala od privatizacije ili davanja autocesta u koncesiju.

'Hrvatska autoceste muče se s otplatom kredita. Sveukupno zaduženje iznosi 5,2 milijarde eura, od čega 1,14 milijarde dolaze ove godine na naplatu. Ukupni dugovi ovog sektora odgovorni su za 13,5 posto državnog duga',, piše APA i dodaje kako je Butković priznao da se aktualnim načinom poslovanja ti dugovi ne mogu otplatiti.

Reforme u poslovanju HAC-a trebale bi trajati do 2020. godine, a uključuju i otpuštanja radnika. Najavljuje se da bi naplata cestarina do 2021. trebala biti automatizirana.