odgađajući sraz

Austrijanci opet izlaze na birališta, 29. rujna odlučivat će o sastavu parlamenta

11.06.2024 u 17:19

Bionic
Reading

Austrijska vladajuća koalicija sastavljena od konzervativaca i zelenih raspisat će sljedeće opće izbore 29. rujna, na kraju petogodišnjeg saziva parlamenta, potvrdio je kancelar Karl Nehammer u utorak, odgađajući sraz s krajnjom desnicom koliko god je moguće

Krajnje desna Slobodarska stranka (FPO) jasno prednjači u predizbornim anketama te je iskoristila nepopularnost trenutne vlade nakon kriza poput pandemije covida-19 i inflacije znatno veće od prosjeka u eurozoni.

Protuimigracijski FPO je po prvi put pobijedio na izborima za Europski parlament u nedjelju, no s tek jednim postotnim bodom više od Nehammerove Narodne stranke (OVP), što je manje od onoga što su predviđale predizborne ankete i izlazne ankete.

"Na sutrašnjem sastanku vlade, 29. rujna će biti određen kao datum izbora za Nacionalno vijeće", rekao je Nehammer na društvenoj platformi X, što se odnosi na donji dom austrijskog parlamenta.

Budući da bi vjerojatno izgubili mandate na bilo kakvim prijevremenim izborima, konzervativci i zeleni su praktički osuđeni na suradnju do kraja saziva unatoč sukobima glede ključnih pitanja poput imigracija i opetovanih spekulacija o prijevremenim izborima.

Međutim, u proteklim su mjesecima te spekulacije oslabile i uglavnom se očekivalo da će se parlamentarni izbori održati u posljednjem tjednu rujna.

"Biračima mogu obećati da sam razumio poruku. Postoji veliko nezadovoljstvo koje je danas bilo vidljivo", rekao je Nehammer novinarima u izbornoj noći u nedjelju kada je postalo jasno da je FPO pobijedio.

Predizborne ankete za parlamentarne izbore predviđaju oko 30 posto podrške za FPO, a za drugo mjesto se bore OVP i socijaldemokrati s oko 20 posto podrške. Formiranje koalicije će vjerojatno biti teško s obzirom na to da su vođe svih pet parlamentarnih stranaka isključile mogućnost koaliranja s vođom FPO-a Herbertom Kicklom.

sve osim nogometa

Učitavanje...