potraga za suradnicima

Austrija provodi istragu protiv 21 osobe povezane s terorizmom u Beču

13.11.2020 u 14:19

Bionic
Reading

Austrijski istražni organi provode istragu nad 21 osobom zbog moguće povezanosti s nedavnim terorističkim napadom u Beču, objavljeno je u petak, no istražitelji i dalje polaze od toga da je atentator napad izvršio sam

"Mi polazimo od toga da Kujtim Fejzulai nije imao direktnih supočinitelja u napadu, nego je djelovao sam. Koliko je osoba imalo uvida u njegove planove, to mora tek pokazati istraga", rekao je predstojnik istražne grupe "2. studeni" Michael Lohnegger na konferenciji za tisak.

Čelnik austrijske istrage kazao je da se protiv 21 mogućeg suradnika bečkog atentatora trenutno vodi istraga koja treba pokazati jesu li i u kojoj mjeri bili upućeni u njegove planove o napadu tijekom kojeg je 2. studenog, u ubilačkom pohodu u središtu Beča, ubio četvero građana i ranio njih preko 20.

"Desetorica se nalaze u pritvoru, za ostalih 11 nije bilo dovoljno konkretnih dokaza za pritvaranje", priopćilo je Državno odvjetništvo u Beču.

Tijekom istrage je otkriveno da je atentator održavao veze s islamistima u Njemačkoj i Švicarskoj te da je početkom ljeta u Slovačkoj pokušavao nabaviti streljivo za automatsko oružje.

Počinitelj napada (20), rođeni Bečanin albanskog etničkog porijekla, koji je imao i državljanstvo Sjeverne Makedonije, prije desetak dana napao je u središtu Beča ljude na ulicama, naoružan automatskom puškom, pištoljem i mačetom.

Za sada je nepoznato kako je stigao s tim oružjem u središte Beča, no pretpostavlja se da nije koristio javni prijevoz.

Austrija je poslije napada priznala da ju je slovačka obavještajna služba izvijestila o tome da je počinitelj napada pokušao kupiti streljivo te da se susreo s dvojicom islamista iz Njemačke te još dvojicom iz Švicarske.

  • +18
Napad u Beču Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA