JAČANJE VEZA

Australski ministar obrane dolazi u Francusku, Njemačku i Britaniju

28.08.2022 u 08:58

Bionic
Reading

Australski ministar obrane Richard Marles najavio je u nedjelju da će raditi na produbljivanju obrambenih veza s Francuskom, Njemačkom i Britanijom tijekom posjeta tim zemljama idućeg tjedna, poručivši da je rat u Ukrajini povećao važnost suradnje s nacijama koje isto misle

Posjet tim zemljama od 29. kolovoza do 1. rujna je i prvo putovanje ministra Marlesa otkako su laburisti lijevog centra preuzeli vlast u Australiji nakon općih izbora u svibnju.

Marles se treba sastati s kolegama tijekom misije, za koju je vlada rekla da je prilika da se pokaže predanost Australije jačim europskim obrambenim vezama.

Zaustavljanje Francuske pomoglo bi "vratiti i obnoviti" njihove bilateralne odnose, rekla je vlada, nazvavši Francusku jednim od "najstarijih i najsposobnijih partnera" Australije. Australija je u lipnju postigla nagodbu od 555 milijuna eura s francuskim vojnim brodogradilištem Naval Group zbog prošlogodišnje odluke da poništi više milijardi dolara vrijedan ugovor s francuskim podmornicama.

Canberra se nadala da će nagodba pomoći u popravljanju razdora između nacija nakon što je sporazum odbačen u korist sporazuma sa Sjedinjenim Državama i Britanijom o izgradnji podmornica na nuklearni pogon s američkom i britanskom tehnologijom u okviru novog saveza nazvanog AUKUS.

Marles će u sklopu posjeta Europi sudjelovati i na okruglom stolu s predstavnicima obrambene industrije u Njemačkoj, dok će u Britaniji posjetiti brodogradilišta, priopćila je vlada.

"Naš odnos s Ujedinjenim Kraljevstvom je i povijesni i obostrano koristan, a odražava se kroz našu kontinuiranu predanost AUKUS-u", izjavio je Marles, dodajući da njegov posjet Europi dolazi u trenutku kada je rat u Ukrajini pokazao važnost povećanja suradnje s partnerima koji isto misle, kako u Europi tako i na Indo-Pacifiku.

U lipnju je Marles posjetio Japan kako bi promovirao bilateralnu obrambenu suradnju u pokušaju da se uravnoteži rastući vojni utjecaj Kine u Aziji.