obrambeni savez aukus

UK, SAD i Australija dogovorile suradnju u razvoju hipersoničnog oružja. Kinezi prijete: ‘Ovo bi moglo izazvati novu Ukrajinu‘

05.04.2022 u 21:12

Bionic
Reading

Britanija, Sjedinjene Američke Države i Australija su u utorak se dogovorile suradnju u razvoju hipersoničnog oružja i kapaciteta za elektroničko ratovanje, objavio je ured britanskog premijera Borisa Johnsona nakon razgovora vođa novog obrambenog saveza AUKUS

AUKUS, koji je pokrenut u rujnu prošle godine, naveo je Australiju da otkaže ugovor o nabavi francuskih podmornica i da se umjesto njih odluči za program podmornica na nuklearni pogon SAD-a i Britanije, što je narušilo odnose s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Vođe AUKUS-a, Johnson, američki predsjednik Joe Biden i australski premijer Scott Morrison su u zajedničkoj izjavi rekli da su zadovoljni napretkom programa podmornica na nuklearni pogon i s konvencionalnim naoružanjem te da će saveznici nastaviti surađivati i u drugim područjima.

"Također smo se danas obvezali započeti novu trilateralnu suradnju na nadzvučnom i protunadzvučnom oružju i kapacitetima elektroničkog ratovanja", stoji u izjavi.

Kada su ga novinari pitali o dogovoru između Britanije, SAD-a i Australije, kineski ambasador pri Ujedinjenim narodima Zhang Jun je u utorak upozorio da bi to u drugim dijelovima svijeta moglo izazvati krizu nalik onoj na Ukrajini.

"Tko ne želi vidjeti ukrajinski krizu trebao bi se suzdržavati od stvari koje bi druge dijelove svijeta mogle odvesti u krizu poput ove. Kao što kineska izreka kaže: ako ti se ne sviđa, nemoj to nametati drugima", rekao je Zhang.

SAD i Australija već imaju program razvoja nadzvučnog oružja naziva SCIFiRE, a britanski dužnosnici su rekli da iako se Britanija neće u ovom trenutku pridružiti tom programu, tri će zemlje zajedno raditi na istraživanju i razvoju u tom području kako bi proširile svoje mogućnosti.

Administracija predsjednika Bidena ulaže u istraživanje i razvoj hipersoničnih raketa koje putuju pet puta brže od zvuka, u vrijeme kada je ruska invazija na Ukrajinu u veljači povećala zabrinutost za europsku sigurnost.

"Uslijed ruske ničim izazvane, neopravdane i nezakonite invazije na Ukrajinu, ponavljamo svoju čvrstu predanost međunarodnom sustavu koji poštuje ljudska prava, vladavinu prava i mirno rješavanje nesuglasica bez prisile", rekli su vođe i dodali da potvrđuju svoju predanost "slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku".