GDJE JE KAPETAN DRAGAN?

Australija posramljena Vasiljkovićevim bijegom

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 07.04.2010 08:33
  • Objavljeno 07.04.2010 u 07:49
Dragan Vasiljković

Dragan Vasiljković

Izvor: Sipa Press / Autor: PRESS

Australsko pravosuđe posramljeno je bijegom 'Kapetana Dragana' Vasiljkovića (poznatog pod imenom Daniel Snedden), australskog državljana i bivšeg pripadnika australske vojne pričuve, koji je nestao nakon odluke nacionalnog Vrhovnog suda o izručenju Hrvatskoj, izvijestili su lokalni mediji

Hrvatska je prije četiri godine zatražila izručenje 'Kapetana Dragana', kako bi mu se sudilo za ratne zločine, no on je taj zahtjev osporavao do zadnje instance na kojoj je pobjegao, piše u utorak dnevni list The Australian. Ironija je da ga australska savezna policija nije uspjela pronaći, ista policija koja ga nije istražila 19 godina, otkad su optužbe protiv njega iznijele australske novine i londonski Times, dodaje list.

Od 1958. australski zakon zahtijeva da se istraže 'teške povrede' Ženevskih konvencija i procesuiraju osumnjičenici za ratne zločine pred australskim sudovima.

'Zašto savezno tužiteljstvo nije provjerilo vjerodostojnost medijskih napisa o Vasiljkoviću? Zašto mi kao narod u razvijenom svijetu ne uspijevamo pozvati vlastite građane na odgovornost za ratne zločine?' pita se dnevni list The Australian.

List ističe da je australsko savezno tužiteljstvo i bez putovanja u Hrvatsku moglo sve doznati o predmetu, čak i da je sjedilo u Vrhovnom sudu u Sydneyu, kada je Vasiljković neuspješno tužio novine za klevetu.

Tada je moglo čuti vojnika koji je svjedočio da je izložen elektrošokovima na genitalijama, koje su primjenjivali podređeni Vasiljkovićevu zapovjedništvu.

Brojni drugi svjedoci pod prisegom su svjedočili o tome kako su ih Vasiljkovićevi podređeni tukli i mučili, a katkad se to odvijalo i u njegovoj nazočnosti.

Vasiljkovićev nestanak povećao je zabrinutost u iskrenu predanost Australije da procesuira osumnjičene za ratne zločine, upozorio je Sydney Morning Herald.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi