NITKO MU NE VJERUJE

Assadov 'mirovni plan' protivnici odbacili

06.01.2013 u 16:52

Bionic
Reading

Prkosni predsjednik Bashar al-Assad predstavio je u nedjelju ono što je nazvao novom inicijativom za okončanje rata u Siriji ali su to njegovi protivnici odbacili kao nastojanje da ostane na vlasti

Assad je pred oduševljenim pristašama u prepunoj Operi u Damasku održao svoj prvi takav govor od lipnja i bilo je to njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od televizijskog intervjua u studenome.

On je pozvao na nacionalnu mobilizaciju u 'ratu koji brani zemlju' proglašavajući pobunjenike koji se bore protiv njega za teroriste i strane agente s kojima je nemoguće pregovarati.

Njegova nova inicijativa, uključujući i konferenciju za pomirbu koja bi isključivala 'one koji su izdali Siriju', nije sadržavala nikakve ustupke i izgleda kao ponavljanje prijedloga koje protivnici odbacuju otkako je ustanak počeo prije skoro dvije godine.

Oporbena Nacionalna koalicija je rekla kako je Assadov govor pokušaj ometanja međunarodnog sporazuma, kojeg podupiru zapadne i arapske sile, da on mora odstupiti.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je rekao kako 'prazna obećanja ne mogu nikoga zavarati'.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton rekla je kako Bruxelles 'traga ima li nešto novo u govoru, ali da se mi držimo stava kako Assad mora odstupiti i dopustiti političku tranziciju'.

'Mi smo sada u ratu u punom smislu te riječi', rekao je Assad u govoru kojega je prenosila sirijska državna televizija.

Ujedinjeni narodi iznose kako je 60.000 ljudi ubijeno u građanskom ratu u Siriji.