RAT U SIRIJI

Asadova vojska sve bliže turskoj granici, Rusi nesmiljeno bombardiraju

08.02.2016 u 12:31

Bionic
Reading

Sirijska vojska napreduje prema turskoj granici u ponedjeljak u velikoj ofenzivi uz potporu Rusije i Irana, koja, kako kažu pobunjenici, ugrožava budućnost gotovo petogodišnje pobune protiv predsjednika Bašara al Asada

Milicije koje podupire Iran odigrale su ključnu ulogu na terenu dok su ruski zrakoplovi pojačali zračne udare, što je omogućilo vojsci povratak na strateško sjeverno područje prvi put u više od dvije godine.

'Ne samo da gubimo teritorij, nego je naše cijelo postojanje ugroženo', rekao je Abdul Rahim al Najdavi iz pobunjeničke skupine Liva al Tavhid.

'Oni napreduju i mi se povlačimo jer smo suočeni sa žestokim zračnim udarima i moramo smanjiti naše gubitke na najmanju moguću mjeru', kazao je.

Sirijska vojska i njeni saveznici su gotovo pet kilometara od grada Tal Rafaata, pod kontrolom pobunjenika, što znači da su na oko 25 kilometara od turske granice, rekli su pobunjenici i očevici.

Napad na grad Alep na sjeveru zemlje natjerao je desetke tisuća stanovnika u bijeg prema Turskoj, a u posljednja dva dana pojačalo se rusko bombardiranje područja sjeverozapadno od Alepa. Damask želi vratiti punu kontrolu nad Alepom.