RAT U SIRIJI

Asad: Akcija Zapada dodatno bi povećala nestabilnost u regiji

12.04.2018 u 13:54

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je da bi bilo kakva potencijalna akcija zapadnih država uzrokovala dodatnu nestabilnost u regiji, objavila je sirijska državna televizija u četvrtak, dok SAD i njegovi saveznici razmatraju napade na Siriju.

"Sa svakom pobjedom postignutom na terenu, podižu se glasovi nekih zapadnih zemalja a akcije se intenziviraju u pokušaju da se promijeni tijek događaja. Ti glasovi i svaka moguća akcija doprinijet će samo povećanju nestabilnosti u regiji, te prijetiti međunarodnom miru i sigurnosti", citirala je televizija Asada.

SAD i njegovi saveznici razmatraju hoće li napasti Siriju zbog navodnog kemijskog napada u pobunjeničkoj Dumi pored Damaska u subotu, za koji su liječničke organizacije rekle da je usmrtio desetke ljudi.

Trump je u srijedu upozorio Rusiju na moguću američku vojnu akciju u Siriji te je kritizirao Moskvu zbog podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Kremlj je priopćio da Rusija prati izjave Washingtona o Siriji, ali da zasad nije planiran telefonski razgovor predsjednika Vladimira Putina s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Razgovor s Putinom najavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je rekao da je razgovarao s Trumpom.

Dogovorili su se da će zbog situacije ostati u bliskom kontaktu, objavila je Bijela kuća.

Kremlj je također objavio da postoji komunikacijski kanal između ruske i američke vojske oko operacija u Siriji kako bi se izbjegli incidenti.

Taj je kanal "u aktivnom stanju i koriste ga obje strane", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

  • +4
Asma i Bašar Al-Asad Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia