božić u debelom minusu

Arktička oluja s temperaturama do -55°C prijeti SAD-u. Meteorolozi upozoravaju da one mogu dovesti do ozeblina na goloj koži u roku od pet do deset minuta

23.12.2022 u 11:13

Bionic
Reading

Zbog snažne arktičke oluje više od 135 milijuna ljudi u SAD-u dobilo je upozorenje uoči jednoga od najprometnijih vikenda u godini

Nacionalna meteorološka služba (NWS) navela je da su do kraja ovog tjedna u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od -45 °C do -55 °C. Istovremeno su tisuće letova otkazane nakon što su američki prognostičari upozorili na 'potencijalno paralizirajuće udare u središnjim i istočnim' dijelovima zemlje.

'Ovo nije kao snježni dan kad ste bili dijete. Ovo je ozbiljna stvar', poručio je američki predsjednik Joe Biden.

Najmanje 4400 letova je otkazano, što će uzrokovati kolaps u cijeloj zemlji i poremetiti planove za božićne blagdane.

Meteorolozi previđaju da bi se zimska oluja do petka mogla pretvoriti u ciklonsku ili meteorološku bombu.

Meteorolozi su upozorili na veliku opasnost od ozeblina koje nastaju zbog smanjenog protoka krvi. Nedostatak tople krvi dovodi do smrzavanja i pucanja tkiva, a u ekstremnim slučajevima i do amputacije. Ovako niske temperature, kakve će zahvatiti SAD i Kanadu, mogu dovesti do ozeblina na goloj koži u roku od pet do deset minuta.

Guvernerka države New York Kathy Hochul proglasila je izvanredno stanje uoči oluje. Izjavila je da postoji opasnost od zastoja protoka vode, do čega dolazi kad veliki komadi leda blokiraju tok rijeke, što može uzrokovati i poplave. Guverneri Kentuckyja, Sjeverne Karoline, Zapadne Virginije, Georgije i Oklahome također su proglasili izvanredno stanje.

Prognostičari smatraju da će hladan vjetar danas doći do istoka zemlje, a sa sobom će donijeti veliku količinu kiše i ekstremno niske temperature 'u dijelovima zapadnog Oregona i Washingtona'.

Više od 1700 letova planiranih između srijede i petka, uključujući letove za i iz SAD-a, otkazano je, objavila je služba za praćenje letova FlightAware. Amtrak, nacionalna željeznička kompanija, obustavila je prijevoz na više od 20 linija, prvenstveno na Srednjem zapadu. Prijevoz između Chicaga i Milwaukeeja, Chicaga i Detroita te St. Louisa i Kansas Cityja obustavljen je do Božića.