politička kriza

Armenski premijer Pašinjan predat će ostavku u travnju

28.03.2021 u 18:49

Bionic
Reading

Armenski premijer Nikol Pašinjan najavio je u nedjelju da će u travnju podnijeti ostavku, ali će ostati na dužnosti do prijevremenih izbora u lipnju, što je novi pokušaj da se prevlada politička kriza što potresa tu kavkasku zemlju

"U travnju ću predati ostavku. Ne radi ostavke, nego radi raspisivanja prijevremenih izbora. No i dalje ću obnašati dužnost privremenog predsjednika vlade", rekao je Pašinjan na skupu s Armencima, pokazuje videosnimka objavljena na njegovu profilu na Facebooku.

"Ako potvrdite (naš mandat), nastavit ćemo vam služiti bolje nego prije, u protivnom ćemo predati vlast onome koga izaberete", rekao je.

Prijevremeni parlamentarni izbori raspisani za 20. lipnja trebaju zaustaviti politička previranja koja potresaju Armeniju nakon njezina teškog poraza u ratu s Azerbajdžanom za vlast u enklavi Gorskom Karabahu u jesen 2020.

Nikol Pašinjan tjednima nije reagirao na prosvjede i pozive da preda ostavku. Oporba ga je oštro kritizirala i nazivala "izdajnikom" zbog toga što je u studenom potpisao ugovor o prekidu neprijateljstva veoma nepovoljan za njegovu zemlju.

Ugovor je potpisan dok je položaj Armenije bio katastrofalan. Zemlja je bila stjerana u kut i prisiljena na povlačenje na nekoliko bojišnica, a azerbajdžanska vojska je prijetila glavnom gradu Gorskog Karabaha.

Pašinjan koji je 2018. došao na vlast na krilima narodne revolucije i kritike pokvarenosti postsovjetskih elita, pojačao je nezadovoljstvo javnosti krajem veljače kada je odlučio razriješiti nekolicinu visokih vojnih dužnosnika, optuživši ih za planiranje državnog udara.

Vlast i oporba su se na kraju dogovorili da će u lipnju organizirati prijevremene izbore, premda je potonja pozvala na nove prosvjede u nedjelju.

Nakon tog dogovora, izvanredno stanje proglašeno zbog rata je ukinuto, a armenski Ustavni sud naredio je da se odustane od kaznenog progona bivšeg predsjednika Roberta Kočarjana, Pašinjanova kritičara.