rat u ukrajini

Apel nevladine organizacije: Ljude iz Mariupolja treba odmah evakuirati

05.03.2022 u 23:17

Bionic
Reading

Ključno je odmah evakuirati ljude iz ukrajinskog grada Mariupolja, koji je pod opsadom ruske vojske, zbog katastrofalne humanitarne situacije, rekao je u subotu dužnosnik nevladine organizacije Liječnici bez granica (MSF) u Ukrajini

"U Mariupolju, stanje je katastrofalno i svakim danom sve gore", rekao je Laurent Ligozat, koordinator za hitne situacije MSF-a u Ukrajini.

"Danas više nema vode; ljudi imaju goleme probleme kako bi imali pristup pitkoj vodi i to postaje na neki način ključno pitanje. Nema više struje, nema grijanja. Hrana nedostaje, dućani su prazni", rekao je iz Lavova, grada na zapadu zemlje. MSF je imao osoblje u Mariupolju, strateškoj luci od oko 450.000 stanovnika, prije ruske invazije na Ukrajinu prošli tjedan. Organizacija i dalje ima ekipe na licu mjesta, koje su blokirane već nekoliko dana.

Posljedice granatiranja Harkiva Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

Nakon nekoliko dana bombardiranja, Rusija je u subotu ujutro najavila prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila koji su se našli u borbama u Mariupolju i u susjednoj Volnovahi, koja je također pod opsadom. Ali Ukrajinci su morali odgoditi evakuaciju jer su, kako kažu, Rusi prekršili primirje što oni demantiraju.

"Nekoliko dana jednostavno više nema ničega što ulazi ili izlazi iz grada", rekao je Ligozat. Uputio je poziv zaraćenim stranama da omoguće civilima da napuste grad.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV