rat se nastavlja

Ukrajina optužuje Rusiju da krši prekid vatre, Rusija Ukrajinu da ne dopušta evakuaciju civila

05.03.2022 u 14:11

Bionic
Reading

Rusija tvrdi da su njezine snage u subotu zaustavile napade u blizini dva opkoljena ukrajinska grada kako bi ih civili mogli napustiti, no dužnosnici Mariupolja tvrde da Moskva ne poštuje prekid vatre. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su na deseti dan invazije na Ukrajinu ruske snage omogućile humanitarne koridore u blizini gradova Mariupolj i Volnovaha koje su opkolile njezine snage.

Gradske vlasti Mariupolja priopćile su kako Rusija ne poštuje prekid vatre te su od svojih stanovnika zatražili da se vrate u skloništa i čekaju daljnje informacije o evakuaciji.

Rusko ministarstvo obrane pak optužuje ukrajinske „nacionaliste“ da sprječavaju civile da napuste grad, prenosi ruska agencija RIA. Mariupolj, jugoistočna i strateški važna ukrajinska luka, izdržao je pod teškim artiljerijskim napadima Rusa. Grad je na ključnom položaju između proruskog, separatističkog područja istočne Ukrajine i poluotoka Krim koji je Moskva anektirala 2014. godine.

„Protekle noći granatiranje je bilo snažnije i bliže“, rekao je pripadnik Liječnika bez granica (MSF), dodavši kako grad još uvijek nema električne energije, vode, grijanja i pristup telekomunikacijama te da nedostaje hrane.

Ukrajinske vlasti kazale su kako je plan evakuirati oko 200 tisuća ljudi iz Mariupolja i 15 tisuća iz Volnovahe, grada smještenog sjeverno od azovske luke. Promatrač prekida vatre treba biti Crveni križ, prenosi Reuters.

Usprkos tim ograničenim dogovorima o prekidu vatre, rusko ministarstvo obrane najavljuje daljnju ofenzivu u Ukrajini. Rusi odbacuju da su im meta civili te da provode invaziju, nazvavši svoj napad „posebnom vojnom operacijom“.

  • +2
Ukrajinci digli u zrak most kako bi zaustavili ruski konvoj pred Kijevom Izvor: Profimedia / Autor: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ruske snage vrše napade na vojnu infrastrukturu iz Donecka, regije koju kontroliraju proruski separatisti, te da se steže obruč oko Mariupolja, objavio je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov.

„Jednostavno nas se uništava“, rekao je gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko. Humanitarne organizacije upozoravaju na katastrofu diljem zemlje zbog nestašica hrane, vode i lijekova.

Broj izbjeglica bi do kraja vikenda mogao narasti na 1,5 s trenutnih 1,3 milijuna ljudi, objavila je u subotu agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

Kontrolnu točku Medyka na jugoistoku Poljske žene i mala djeca prelaze uz temperature ispod ništice. Muškarac koji je prelazio u drugom smjeru vikao je da se muškarci vrate u Ukrajinu i da se bore.

Jedna je žena, koja se trudila nositi desetak torbi, zaplakala kada su grickalice koje je spakirala za sebe i svog malog sina, koji je držao zelenu igračku dinosaura, pale na tlo. Dala je dječaku torbu da je nosi dok su polako vukli dalje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je invaziju 24. veljače nakon tjedana gomilanja vojnih snaga u blizini Ukrajine, a njegovi postupci izazvali su gotovo univerzalnu osudu diljem svijeta.

Dužnosnici u Ukrajini izvijestili su o tisućama mrtvih i ranjenih civila, a mnoge su zemlje uvele teške sankcije Rusiji. Moskva kaže da je njezin cilj razoružati susjeda, suprotstaviti se "agresiji" NATO-a i uhvatiti ukrajinske čelnike koje naziva neonacistima.

U subotu je Moskva optužila Zapad da se ponaša kao razbojnik i zaprijetila osvetom bez davanja pojedinosti.

"Razumijete, mora postojati primjereni odgovor na ekonomsko razbojništvo", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Ukrajina kaže da su ruske snage usredotočile napore na opkoljavanje Kijeva i Harkiva, drugog po veličini grada, s ciljem uspostave kopnenog mosta prema Krimu.

Kijev, koji je na putu ruske oklopne kolone koja je danima zaustavljena ispred ukrajinske prijestolnice, ponovno bio napadnut, uz eksplozije koje su se čule iz središta grada. No, britanski obavještajci priopćili su u subotu da je ukupni broj ruskih zračnih napada i topničkih napada u posljednja 24 sata bio manji nego prethodnih dana, iako se vjeruje da ruske snage napreduju na jugu Ukrajine.

Ukrajinski medij Suspilne citirao je vlasti u Sumiju, oko 300 km istočno od Kijeva, koje kažu da postoji opasnost od borbi na ulicama grada, pozivajući stanovnike da ostanu u skloništima. Ruske snage ostvarile su najveći napredak na jugu, gdje su ovog tjedna zauzele svoj prvi značajniji ukrajinski grad, Herson.

Granatiranje se pojačalo posljednjih dana u sjeveroistočnim gradovima Harkivu i Černihivu.