ministar obrane

Anušić otkrio kada će biti prizemljeni hrvatski lovci MiG-21

30.05.2024 u 23:01

Bionic
Reading

Ministar obrane Ivan Anušić za središnji Dnevnik HTV-a komentirao je nabavu borbenih aviona Rafale, modernizaciju ratne mornarice brodovima i obavezni vojni rok, ali suradnju s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem

'Prošlo je mjesec dana od dolaska prve skupine Rafalea, sad je na redu zahtjevan proces njihovog dovođenja u punu operativnu sposobnost. To podrazumijeva kompletiranje posada pilota, koji su svi u ovom trenutku na obuci i koji moraju proći zahtjevnu obuku, koja je i dugotrajna i specifična i koja se upravo provodi u Francuskoj', rekao je ministar Ivan Anušić za HTV.

'Jedan dio naših pilota je već ovdje, kao što vidite, oni su napravili ove prelete, ali drugi dio pilota, jedna grupacija naših pilota, uskoro će se vratiti u Hrvatsku i onda će svi Rafalei biti u potpunosti operativni', pojasnio je. Drugih šest Rafalea trebalo bi u Hrvatsku doći krajem godine, a avioni MiG-21 još su operativni.

'U onom trenutku kada budu u potpunosti operativno sposobni Rafalei, više neće biti potrebe za migovima, tada će se migovi prizemljiti', kazao je ministar, ali i dodao da se vode razgovori s Italijom i Mađarskom vezano za dežurni borbeni dvojac.

'Mi kao članica NATO-a s našim saveznicima, imamo tu mogućnost, to se zove air policing. Dio Hrvatske koji je istočni, sjeveroistočni dio Hrvatske i dolje jugozapadni dio Hrvatske će pokrivati saveznici iz Italije, odnosno saveznici iz Mađarske ovaj drugi dio Hrvatske. Radi se o air policingu koji će se provoditi dok se ne budu u potpunosti doveli u situaciju operativnog djelovanja i mogućnosti djelovanja naših Rafalea', istaknuo je.

  • +7
MiG-21 i Rafale Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov

'Migovi su još operativni, ali zbog pilota, ne zbog aviona nego zbog pilota koji u ovom trenutku moraju prolaziti zahtjevnu obuku, a ne biti u dežuri i air policing vršiti. To će vršiti saveznici dok se ne dovrši ovaj projekt, to je u potpunosti obuka naših pilota', dodao je. Osim zrakoplovstva, ministar je odgovarao i na pitanja o modernizaciji ratne mornarice i kada će biti isporučena preostala četiri broda iz Brodosplita.

'Prvih sedam dana mandata praktično smo već bili otišli u prvi posjet Brodosplitu. Ja ću vas posjetiti da je 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji tih pet brodova i 2018. godine je trebalo biti rok za isporučenje. Samo jedan je isporučen, taj prototip, i nastavali smo dalje pregovore, danas sam upravo dobio sliku i komunicirao sam s ljudima iz Brodosplita da je brod koji smo ugovorili izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja. Znači do kraja godine ćemo imati ovaj drugi brod i onda nakon toga idemo u paketu i ostala tri broda rješavati, kazao je.

'Apsolutno da će koštati nešto više jer govorimo o ugovornim cijenama koje su bile 2014. godine, razlika će naravno biti nešto viša cijena. Samo da napomenem da se za ovaj prvi brod nije plaćalo ništa više nego što je bilo ugovoreno. Takav je bio dogovor i želimo obnoviti tu suradnju. Problem je bio vjerojatno u početnom ugovoru koji nije bio kvalitetan i došlo je do problema do kojeg je došlo', rekao je Anušić i dodao da će uskoro javnosti biti predstavljen projekt opremanja mornarice korvetom, koja bi trebala biti isporučena do 2028. ili 2029.

  • +10
Ivan Anušić i Zvonimir Milatović na Rafaleu Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov

Vezano za obavezni vojni rok, s kojim se počinje od 1. siječnja, Anušić je rekao je Glavni stožer pripremio 'apsolutno cijeli dokument i program kako bi to trebalo ići'.

'Mi ćemo ga vrlo brzo predstaviti Vladi RH, s njime ćemo izaći u javnost i započeti s tom realizacijom', najavio je Anušić. Kaže da to nije mali zahvat jer se godišnje potencijalno očekuje 18.000 mladića, a da je infrastruktura otprije propala, a instruktori koji su do 2008. obučavali tadašnje ročnike nestali jer više nije bilo potrebe za tolikim brojem.

'Prvi koraci za početak implementacije poduzet će se već 1.siječnja, ali ne u punom kapacitetu. Naravno da ostaje priziv savjesti, da to neće biti 18.000, ali priziv savjesti neće biti primaran u njihovim odlukama, jer će biti motivirani za vojnu obuku, a s druge strane bit će demotivirani za civilno služenje', rekao je Anušić. Za odnose s vrhovnim zapovjednikom i predsjednikom RH Zoranom Milanovićem rekao je da može i bolje, ali da on u svojem djelovanju prvenstveno gleda interes Oružanih snaga.

'Odnosi nisu ni loši ni dobri, odnosi su onako kako ih definira zakon i ja ću tako i dalje se toga držati - Ustava, zakona, rekao je Anušić.

sve osim nogometa

Učitavanje...