STRANKA DESNO

Anto Đapić hoće povratak polupredsjedničkom sustavu i lustraciju

05.06.2016 u 20:11

  • +3

Osijek: Programska konvencija stranke DESNO

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO) u nedjelju je na programskoj konvenciji u Osijeku zatražio ponovno uvođenje polupredsjedničkog sustava u Hrvatskoj, provođenje lustracije te amnestiju i puštanje na slobodu svih hrvatskh branitelja koji se trenutačno nalaze u zatvorima.

Predsjednik stranke Anto Đapić ustvrdio je kako je u Hrvatskoj očit nedostatak liderstva te da i kriza vlasti govori o dubokoj krizi političkog sustava i potrošenosti modela, koji traje nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a to je "nikada zaživljena parlamentarna demokracija, u kojoj bi se politički akteri znali ponašati odgovorno prema vlastitom narodu i državi".

Ocijenio je kako je to rezultat "15-godišnje političke trgovine oko stvaranja parlamentarnih većina, koja je dovela do velikog deficita vodstva u Hrvatskoj" te nedostatka ljudi spremnih povlačiti poteze koji ne bi bili popularni u javnosti, ali bi bili odgovorni prema hrvatskom društvu.

Smatra kako je u Hrvatskoj došlo do formiranja vlada koje nemaju nikakvu ideološku ili svjetonazorsku pozadinu, te kako je važno stvarati političke vlade i koalicije koje imaju idelošku sličnost.

Ustvrdio je kako je nedostatak liderstva uzrok neprovođenja lustracije i uklanjanja posljedica komunistčkog režima, a da su oni koji su trebali biti zahvaćeni tim procesima preuzeli apsolutnu kontrolu nad finacijama, medijima i, u velikoj mjeri, nad kulturom.

Važno je krenuti u promjenu političkog sustava, da se idući predsjednički izborI provedu po polupredsjedničkom sustavu, u kojem bi predsjednik imao ovlasti za rješavanje kriznih situacija, kao što ih je rješavao predsjednik Tuđman, pa onda nema potrebe da se predsjednik bira neposredno, već ga se može birati u Hrvatskom saboru, kazao je Đapić.

U Programskoj deklaraciji o temeljnim načelima obnove Hrvatske, uz ostalo, navodi se kako je Hrvatska "u pogibeljnom stanju zbog potrošenosti političkog sustava, koji je uzrok nedjelotvornosti zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti" te da se "narušava suverenost zemlje" jer se najvažnije odluke o sudbini Hrvatske "donose izvan naših ustanova, u središtu EU".

Stranka smatra kako se "radikalno mora promijentii dosadašnji sluganski odnos" prema EU, a zbog niza neriješenih pitanja između Hrvatske i Srbije u potupnosti se protivi ulasku Srbije u EU bez referenduma hrvatskog naroda.

Ističe se kako se Domovinski rat i njegove vrijednosti sustavno omalovažaju, od strane onih koji nisu lustrirani i koji pokušavaju poništiti rezultate Domovinskog rata "pod parolom lažnog antifašizma".

Uz provedbu lustracije, uvođenje polupredsjedničkog sustava u Deklaraciji se traži izmjena izbornog zakonodavstva, jer je za DESNO neprihvatljiv sadašnji izborni sustav koji "nacionalnim manjinama omogućuje neprirodnu nadzastupljenost u Hrvatskom saboru" po uvjetima posebnog zakona, čime su se "manjine pretvorile u ključni čimbenik odlučivanja u hrvatskom parlamentu". Stoga se zalažu da "svi saborski zasutpnici moraju biti birani po istom načelu".

Skupu su, kao gosti, uz ostale, nazočili predstavnici HDZ-a, HSP dr. Ante Starčević i HDSSB-a.