PROSLAVA U ŠIBENIKU

'Antifašizam još uvijek živi'

11.12.2011 u 20:31

Bionic
Reading

Ratko Maričić, izaslanik predsjednika Josipovića i predsjednik Saveza antifašista Hrvatske, kazao je kako je borba za Dalmaciju bila najdulja borba u Narodno-oslobodilačkom ratu, te je trajala od rujna do prosinca 1944. godine

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države Ive Josipovića, održan središnji skup Saveza antifašističkih boraca povodom obilježavanja 67. obljetnice oslobođenja Dalmacije od fašizma.

Ratko Maričić, izaslanik predsjednika Josipovića i predsjednik Saveza antifašista Hrvatske, kazao je kako je borba za Dalmaciju bila najdulja borba u Narodno-oslobodilačkom ratu, te je trajala od rujna do prosinca 1944. godine.

Maričić je podsjetio kako je Tito neposredno prije početka te ofenzive na splitskoj rivi kazao povijesnu rečenicu: 'Tuđe nećemo, svoje ne damo', te zaključio da nema ispravnije upute koju komandant može dati svojim borcima.

"Neki danas žele da se zaboravi tko je to kazao, kome je kazao i u koje vrijeme, međutim prateći tu Titovu poruku koja je postala narodna vrednota, branitelji su u Domovinskom ratu obranili Hrvatsku", rekao je Maričić u punom HNK-u.

Vinko Šunjara, član predsjedništva Saveza antifašista, s ponosom je ustvrdio da se Dalmacija 1944. obranila zahvaljujući snagama vlastitih boraca.

"U to vrijeme u Dalmaciji je živjelo oko 700 tisuća stanovnika, od čega čak sto tisuća boraca - muškaraca, žena, težaka, ribara i omladine", podsjetio je Šunjara.

"Narod je bio pred odlukom – ili ropstvo ili borba do oslobođenja", kazao je Šunjara, naglasivši da je fašizam ideologija radikalnog zla, a antifašizam opredjeljenje demokratskog svijeta u borbi protiv tog zla.

Okupljene antifašiste pozdravio je i šibenski gradonačelnik Ante Županović koji je podsjetio na 3500 boraca koje je Šibenik dao Narodno-oslobodilačkoj borbi i 700 poginulih koji su ugradili svoje živote u stvaranje Hrvatske.

"Antifašizam još uvijek živi i mi ćemo nastaviti borbu koju su antifašisti započeli", rekao šibenski gradonačelnik.