kosti na mirogoju

Antifašisti o uređenju memorijalnog groblja: Ustaše nisu hrvatska vojska

23.11.2021 u 12:26

Bionic
Reading

Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) u utorak se oštro usprotivio uređenju memorijalnog ustaškog groblja na Mirogoju na kojemu bi se ustaše i domobrane kvalificiralo kao “hrvatsku vojsku”

"Nikako se ne smije prihvatiti to da su ustaše bili 'hrvatska vojska'", poručio je predsjednik SABA RH Franjo Habulin na konferenciji za novinare reagirajući na nastojanje žrtvoslovnih udruga da se uredi groblje hrvatskih vojnika 1941.-1945.

Tema uređenja memorijalnog groblja, odnosno prijedlog zaključka o podršci tom projektu, naći će se sutra na dnevnom redu saborskog Odbora za ratne veterane, o čemu je savez antifašista obavijestila Katarina Peović (Radnička fronta). Prijedlog ima sve potrebne suglasnosti i najvjerojatnije će biti izglasan, kaže Habulin.

Upozorio je da se ustaše i domobrane time komemorira u odnosu na njihovu funkciju (hrvatski vojnici), a među njima se izdvajaju i oni na visokim pozicijama, čime se i tim funkcijama i institucijama NDH daje dignitet.

Naime, u obrazloženju prijedloga zaključka Odbora za ratne veterane stoji da je među pokojnima i “predsjednik Hrvatskog državnog sabora u doba NDH gospodin Marko Došen”.

Habulin kaže da se time prihvaća prijedlog ustaških udruga koje se pozivaju na stav Franje Tuđmana o NDH kao "izrazu težnji hrvatskoga naroda za vlastitom državom'", što je "totalno pogrešno jer je NDH nastala voljom fašističke Italije i nacističke Njemačke, a ne plebiscitom hrvatskih građana koje nitko ništa nije pitao".

"I ovdje se radi o relativizaciji zločinačkog karaktera NDH i zločina pripadnika kolaboracionističkih vojski na strani okupatora", istaknuo je.

Na kraju je poručio i kako Savez antifašista nema ništa protiv da se na memorijalnom groblju urede ploče s imenima poginulih, datumom njihova rođenja i smrti, No, na pločama se ne smije slaviti ustaški pokret i koristiti termin “hrvatski vojnici”, već treba biti jasno da je riječ o ustašama i domobranima. Osim toga, SABA RH uređenje tog groblja uvjetuju obnovom oštećenih ili uništenih partizanskih grobova i spomenika na Mirogoju.

Bivši gradonačelnik Milan Bandić dao je suglasnost za uređenje memorijalnog groblja hrvatskih vojnika 1941.-1945. na Mirogoju. SABA sada traži da Grad Zagreb povuče tu suglasnost te da Gradska groblja izrade vlastiti projekt koji će udovoljavati ustavnim kriterijima. S tim u vezi očekuju termin za sastanak s gradonačelnikom i njegovim pročelnicima.