KAŽNJEN ZBOG RUSKOG DARA

Ante Kotromanović 'odšutio' kaznu od 30.000 kuna, a što kaže SDP?

07.04.2016 u 17:49

Bionic
Reading

Bivšeg ministra obrane Antu Kotromanovića danas je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa kaznilo sa 30.000 kuna jer je na dar primio zrakoplovne karte vrijedne 28.500 kuna. Na upit tportala SDP-u o kazni, iz SDP-a su rekli da neće komentirati slučaj

Ante Kotromanović kažnjen je ranije danas jer mu je let od Zagreba do Malog Lošinja u društvu obitelji platila privatna tvrtka, zbog čega je kažnjen s 30.000 kuna.

Let su platile dvije tvrtke; Jadranka i zračna luka Mali Lošinj koje su u vlasništvu grupe Jadran u vlasništvu ruskog kapitala.

'Poveznica između korištenja leta u privatne svrhe i tvtke Jadranka je u tome što je to društvo uputilo pismo namjere da želi kupiti određene vojne nekretnine na Malom Lošinju, posebno vojarnu Kovčanje u samom Malom Lošinju.

Potvrda za to je, kako je utvrdilo Povjerenstvo, je pismo namjere koje su uputili Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom vezano za projekt koji je te godine proveden da bi se vidjelo ima li zaintereseiranih za ulaganja u vojne objekte koji su proglašeni neperspektivnima.

Ante Kotromanović, SDP, kao i prijašnja Vlada RH u kojoj je on bio ministar Obrane odbijali su mjesecima dati bilo kakvo očitovanje o skandalu.

I ovaj put iz SDP-a su na upit tportala poručili - 'nećemo komentirati', kao što im je i do sada bila praksa.

U SDP-u to ne smatraju problemom stranke, iako je Kotromanović njihov istaknuti član, a ova afera baca mrlju na njegov posao, jer je kao ondašnji ministar obrane van radnog vremena stupao u kontakt i primao neprimjerene poklone od predstavnika tvrtke koja je pokušavala kupiti od države bivšu vojarnu 'Kovčanje' na Lošinju.

Povjerenstvo je utvrdilo da je plaćanje usluge prijevoza zrakoplovom iz Zagreba do Malog Lošinja i natrag 12. i 14. studenog 2015. od strane privatne tvrtke u iznosu od 28.500 kuna dovelo ili moglo dovesti Kotromanovića u odnos zavisnosti ili kod njega stvoriti obvezu prema darovatelju.

'Bitna poveznica je i ta što Ministarstvo obrane, a onda i ministar donose odluke je li neka nekretnina perspektivna za Oružane snage', kazala je članica Povjerenstva Tatjana Vučetić.

Ustvrdila je kako je bivši ministar primitkom usluge prijevoza od strane privatnog subjekta počinio povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Sankcija u iznosu od 30.000 kuna bit će izvršena obustavom s Kotromanovićeve plaće u deset obroka.

Povjerenstvo smatra da kaznu opravdava visina primljenog dara kao i činenica da je Kotromanović s obzirom na medijske napise i činjenicu da je postojalo pismo namjere mogao pretpostaviti da bi ga primanje takovog dara moglo dovesti u osjećaj ovisnosti prema privatnom subjektu, što je mogao izbjeći ne primajući taj dar.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković rekla je kako je nedvojbeno da interes privatnog subjekta postoji i da ministar o tom interesu izravno ili neizravno može odlučivati.

Kotromanović nije iskoristio svoje pravo da se očituje o tom slučaju.