UOČI DRUGOG KRUGA IZBORA

Ankete govore u korist Bandića, Keruma i Bubala

19.05.2009 u 10:04

Bionic
Reading

Istraživanje o izgledima za pobjedu u drugom krugu, napravljeno ekskluzivno za Novu TV i prvo takvog tipa u Hrvatskoj, otkriva da bi u Splitu, da su izbori danas, pobijedio Željko Kerum, u Zagrebu Milan Bandić, a u Osijeku Krešimir Bubalo

Da su na listićima građani Splita imali ponuđene samo Željka Keruma i Ranka Ostojića, Kerum bi dobio 49 posto, a Ostojić 42 posto glasova. Bitka će se voditi za 9 posto neodlučnih birača. Prema istraživanjima Nove TV, Kerum je dobio HDZ-ove birače.

No trećina HDZ-ovih birača još uvijek ne zna kome dati svoj glas u drugom krugu izbora. Stoga sada počinje utrka za te birače i teško da će Kuret ili Sanader moći utjecati na njih. Pitanje je hoće li oni uopće izaći na izbore.

Prema izlaznim anketama, u Zagrebu bi pobijedio Milan Bandić sa 56 posto, u odnosu na 34 posto koje bi dobio Josip Kregar. 10 posto ispitanika je neodlučno. Bandić uzima većinu HDZ-ovih birača, a Kregar HNS-ove, što je i logično budući da mu je ta stranka dala i podršku. Većina birača Tatjane Holjevac bira Bandića.

Izborna kampanja u Osijeku bila je neizvjesna, no prema izlaznim anketama čini se da Bubalo dobiva 60 posto, a Anto Đapić 30 posto. Najveći dio Matkovićevih birača te birača socijaldemokrata i HSLS-a odlazi Bubalu, pokazuju procjene Nove TV i agencije IPSOS Puls.

Može se reći da HDZ uopće nije kažnjen za afere i propuste, a SDP nije iskoristio šansu da u godini recesije, velikih lomova, smanjivanja plaća i Sanaderovih propusta profitira na izborima.