burno tjedan prije izbora

[ANKETA] U bitki za Zagreb ne štede se teške riječi, a vas pitamo: Za koga ćete glasati - Tomaševića ili Škoru?

24.05.2021 u 13:51

Bionic
Reading

Manje od tjedan dana ostalo je do drugog kruga izbora, nakon kojeg će biti jasno tko će sljedeće četiri godine vladati Zagrebom. U posljednjih tjedan dana dvojica kandidata Miroslav Škoro i Tomislav Tomašević sučelila su se nekoliko puta, a birači su možda nešto jasnije mogli vidjeti njihove stavove. Stoga vas pitamo kome ćete dati svoj glas na biralištu 30. svibnja

U nedjelju 30. svibnja građani Zagreba ponovno će izaći na birališta kako bi u drugom krugu izabrali novog gradonačelnika - Tomislava Tomaševića iz platforme Možemo! ili Miroslava Škoru iz Domovinskog pokreta.

Tomašević je u prvom krugu osvojio više od 147 tisuća glasova ili 45,15 posto dok je Škoro osvojio nešto manje od 40.000 glasova, odnosno 12,16 posto.

Dvojac se u tjedan dana od prvog kruga nekoliko puta sučelio u medijima i u pravilu nisu bježali od debate. I kada nisu bili oči u oči, nije moglo proći bez spominjanja protukandidata. Pritom je uvjerljivo prednjačio Miroslav Škoro te je još u izbornoj noći prebacio bitku na ideološko polje i posljednjih dana 'prijetio' da će otkriti tko su zapravo Možemo!. Pojedince s te platforme, točnije Vilima Matulu, prozvao je zbog 'Bandićevog stana', tvrdio da Možemo! financiraju inozemne udruge, ali i da ih je financirao Bandić. Samog Tomaševića prozivao je pak zbog aktivizma.

  • +6
Miroslav Škoro Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Fantulin/PIXSELL

'Biti profesionalan aktivist, to je nešto drugo. Aktivizam je i kad ja pomognem nekome, a napravim to od svog novca. Povući novac od grada, pa prvo sebi isplatiti plaću i putovati, to je bezobrazno. Biti profesionalni aktivist je zavaravanje javnosti. Tomašević je predstavnik zeleno-lijeve koalicije. Što ste učinili za zelene politike? Zaustavili ste jedino gradnju crkve na Savici', kazao je Škoro u sučeljavanju na N1.

>>> Tomašević: Kao klinac pjevao sam i svirao 'Ne dirajte mi ravnicu'; Škoro: Vaš glazbeni ukus je 'Po šumama i gorama' <<<

Tomašević je pak prozvao Škoru zbog huškačke retorike, no nije pretjerano želio kritizirati njegov lik i djelo. U izjavama je uglavnom inzistirao na gradskim temama, a na Škoru bi se osvrnuo tek na novinarska pitanja.

  • +19
Tomislav Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Škoro će se na svojoj konferenciji baviti nama. Ni u prvom krugu nisam govorio o drugim protukandidatima, nego o problemima i rješenjima. To sam radio i kao zastupnik i to namjeravam i kao gradonačelnik. Ako ne mogu izdržati ovakve napade sljedećih tjedan dana, bolje da se ne kandidiram. Ono što nas čeka sljedeće četiri godine planina je problema, pritisaka i razrješavanja interesne klike koja je zarobila ovaj grad. Spreman sam, možemo izdržati ovakve napade, to je hrpa lažnih vijesti, napada, optužbi, kopa se po široj i daljoj obitelji, ali mislim da je građanima Zagreba dosta takve huškačke retorike, da neće nasjesti na nju i da žele da se počnu rješavati problemi', kazao je u jednoj izjavi Tomašević.

Ipak, u sučeljavanjima je predbacio Škori da je imao kućicu na Adventu te da tada nije kritizirao kako Bandić vodi grad.