MIRJANA KASAPOVIĆ

'Angela Merkel ne zaslužuje počasni doktorat!'

11.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Ponovno se zakotrljala ideja o dodjeli počasnog doktorata znanosti njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, tri godine nakon što je Fakultet političkih znanosti odbio ideju Jadranke Kosor

Ovoga puta bi sve moglo proći glatko, jer su inicijativu rektora Alekse Bjeliša članovi Senata zagrebačkog sveučilišta jednoglasno podržali.

Mirjana Kasapović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti (FPZG), prije tri godine bila je jedna od najžešćih protivnica ideje Jadranke Kosor, da FPZG bude inicijator dodjele počasnog doktorata njemačkoj kancelarki Angeli Merkel

Kosor je željela na taj način izraziti zahvalnost Angeli Merkel na političkoj potpori Njemačke Hrvatskoj. Mediji su inicijativu dovodili u vezu s predizbornom kampanjom HDZ-a, a Nacional je tada prenio i riječi profesorice Kasapović koja je kazala da 'taj fakultet ne može dati počasni doktorat osobi koja je onako zdušno podupirala Ivu Sanadera'.

Kasapović kaže da ni danas nije promijenila mišljenje i smatra da Merkel ne zaslužuje počasni doktorat.

'Bila sam protiv toga da se Merkel dodijeli počasni doktorat jer ničim nije pridonijela političkim znanostima', poručila je Kasapović i dodala da ako kolege s prirodnih znanosti smatraju da je pridonijela tom području, neka joj oni dodijele počasni doktorat.

Kasapović objašnjava da je protiv ideje dijeljenja počasnih doktorata političarima, osim ako nisu osnovali Europsku uniju, zaustavili rat ili ujedinili Njemačku.
Prisjetila se i velike neugodnosti za Fakultet političkih znanosti koji je dodijelio počasni doktorat nekadašnjem turskom predsjedniku Sulejmanu Demirelu koji se potom našao u korupcijskim aferama.