KAMPANJA ZA DOMAĆICE

Angela Merkel hvali se mesnom štrucom

11.08.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Predizborna kampanja njemačke kancelarke Angele Merkel odlikuje se izostankom bilo kakvog relevantnog političkog sadržaja pa je se predstavlja kao kombinaciju svjetskog vođe i vrijedne domaćice koja voli uzgajati povrće u vrtu i kuhati juhu od krumpira

Solidne financije. Jako gospodarstvo. Više za obitelji. Siguran posao. Zajedno uspješni.

Ne može se reći kako su se marketinški stručnjaci njemačkog CDU-a pretrgli od posla smišljajući slogane koji će kancelarku Angelu Merkel dovesti do trećeg mandata na čelu najmoćnije europske države. Cijela je kampanja osmišljena, žale se njemački politički analitičari, kako bi ljudima ponudila lažni osjećaj sigurnosti te demotivirala ozbiljnu političku raspravu, što se i može vidjeti iz dosadašnjeg tijeka kampanje – Merkel je na godišnjem odmoru, njezin protukandidat Peer Steinbrueck i dalje po televizijama putuje objašnjavajući zašto bi on trebao biti kancelar, a u anketama CDU i dalje spektakularno vodi u odnosu na SPD.

Strategija Merkel i njezina tima jest kampanju osloboditi bilo kakvog relevantnog političkog sadržaja, što im zasad savršeno uspijeva. Ne pomaže ni nabrijanost njemačkih medija u vezi američkog špijuniranja da se glasači probude i pokrenu, jer je Njemačka u čudnom stanju samozadovoljne letargije.


No zato se glasači mogu zabavljati s najnovijom brošurom CDU-a u kojoj se kancelarka predstavlja kao dobra domaćica, koja voli vrtlariti i kuhati. Notorno ambiciozna Merkel, sada u svojem drugom braku, bez djece, prikazana je kao strastvena kuharica i obiteljski nastrojena osoba, što je u skladu sa svjetonazorom konzervativnih demokršćana. U brošuri se Merkel hvali da 'obožava kuhati', najviše 'juhu od krumpira i mesnu štrucu'. Kancelarka ističe da se njezin suprug (sveučilišni profesor kemije Joachim Sauer) 'rijetko žali na njezino kuhanje', a najviše voli kada mu supruga pripremi doručak. Njemački tabloidi izvještavaju kako je turska kava obavezan dio objeda, što je navika koju su Merkel i Sauer skupili u DDR-u, gdje nije bilo Nescafe.

Osim kuhanja, Merkel voli uzgajati povrće i vrtlariti, kaže u brošuri: 'U mojem malom vrtu ima dovoljno povrća da se s vremena na vrijeme skuha odlično jelo.'

Der Spiegel
ironično konstatira da je 'kancelarkin kulinarski ukus jednako bezličan kao i njezina politika'. No čini se da baš to traže njemački birači, jer bi se trebalo dogoditi čudo da nakon rujanskih izbora za Bundestag netko drugi bude u berlinskom Kanzleramtu.