LIBERALNI AMSTERDAM

Angažirali alkoholičare da čiste ulice za pivo

25.11.2013 u 08:37

Bionic
Reading

Gradske vlasti u Amsterdamu su se dosjetile angažirati ulične alkoholičare kao čistače i smetlare, kojima se plaća u cigaretama, pivu i gotovini nakon obavljenog posla. Kritičari ovoga poteza tvrde da podržava ovisnost, no gradski oci odgovaraju da su tako riješili problem javne intoksikacije

Amsterdamski Oosterpark, sa svojim jezercem s patkama i zelenim livadama, omiljeno je mjesto okupljanja obitelji s djecom, piše Der Spiegel. I baš zbog toga je ovaj gradski park mjesto na kojem je začeta ideja angažiranja alkoholičara u komunalne svrhe, s obzirom na to da su se amsterdamske obitelji godinama žalile na pijance i opijanje u Oosterparku. Čak njih 40 se redovito okupljalo u tom parku, opijalo, vrištalo, tuklo i pišalo posvuda.

Gradske vlasti su prvo krenule s represivnim mjerama, na kraju donoseći i uredbu koja zabranjuje konzumiranje alkohola u Oosterparku, ali ništa nije pomagalo, sve dok nije predloženo da se problematične pijance angažira za čišćenje ulica. 'Riječ je o vrsti socijalnog rada kakve je moguća samo u Amsterdamu, jednom od velikih europskih liberalnih gradova, u kojem se na svakom uglu može uletjeti u oblak dima kanabisa', piše Der Spiegel i objašnjava da je ponuda gradskih vlasti uključivala dnevni honorar do 10 eura, pola kutije cigareta i pet konzervi piva, s time da se dvije dobiju ujutro, dvije oko podne, a peta na kraju radnog vremena. I naravno, pijanci su svaki dobili svoju metlu za čišćenje ulica.


Na ovom projektu su radili i stručnjaci za ovisnost, a rezultati su vrlo uspješni. Naime, ovisnicima se tako daje dnevna struktura i nešto konstruktivno za činiti, i još važnije – napustili su Oosterpark. Gradski oci naglašavaju kako alkoholičarima pivo ne daju kao naknadu za rad, nego kao 'dio medicinskog tretmana'. Naime, pet konzerva piva (nizozemska marka Grolsch) koje se konzumiraju dnevno su svakako manje od onoga što bi alkoholičar sam popio bez nadzora. Kao pozitivan aspekt ovog programa ističe se i njegova jeftinoća – po osobi se potroši dvadesetak eura dnevno, što je mnogo povoljnije od raznih represivnih metoda, pa se program širi i na druge amsterdamske četvrti.

No nisu svi oduševljeni ovakvim raspletom događaja. Njemački stručnjaci za alkoholizam ističu da ovisnicima ne treba davati cigarete i konzerve piva, a slična se diskusija vodi i u Nizozemskoj – je li etično davati alkoholičarima pivo. Gradske vlasti Amsterdama ističu kako su naučile da u borbi protiv ovisnosti treba balansirati više interesa, pa i onaj građana kojima pijanci stvaraju smetnje. No nitko ne misli da će se ovim programom alkoholičari izliječiti. Kao što je rekao jedan od njih: 'Kada nam završi smjena, svi odemo o najbližu trgovinu i kupimo još piva. Istina je da pijemo na strukturiraniji način, ali ne i da pijemo manje.'