Andijeva verzija juhe od bundeve

Andijeva verzija juhe od bundeve

12.10.2011 u 10:35

Bionic
Reading

Andijeva verzija juhe od bundeve

Stvarno se držim obećanja o receptima s bundevom ... iako, ovo je tek treći!

I meni najdraži. Andijev izum, kreacija, savršenstvo okusa i mirisa.
Ako želite nekoga impresionirati - spremite mu Andijevu juhu od bundeve.
Bit će vaš/vaša do kraja života! Pa čak i ako je vegan/vegetarijanac (-ka).
Tada samo izbacite škampiće koji su pak za gurmansku dušu - baš ono što zaokružuje cijelu priču i izaziva hedonistički ushit par exellence!

Da ne bajam dalje, jer samo sve više otkrivam vlastitu pristranost i obožavanje naspram spomenute juhe, ali i većine jela koja izlaze iz Andijeve i Rujanine kuhinjice, prebacit ću se na opisivanje postupka nastajanja juhe za sjećanje.

Inače R&A (po spolu) ili A&R (po abecedi), nevjerojatan su i dragocijen tandem u stvaranju kulinarskih čarolija od kojih ne smijem objaviti baš sve i nisam uvijek u milosti glede recepata ;).


Ali ovaj put' sam bila dobra pa nesebično dijelim dalje svu tu ljepotu. Evo vam stoga još jedna, Andijeva juha od bundeve!

za 4 osobe

1 oveća muškatna bundeva
1 korijen svježeg đumbira
1 limenka kokosovog mlijeka
150, 200 g svježih, očišćenih repova škampnih
malo muškatnog oraščića
malo pimenta ili bijelog papra (važno je da ne bude preintenzivan)
malo cimeta
malo soli
malo svježeg korijandra

Bundevu ogulite i nasjeckajte na kockice. Ubacite ih u lonac i prelijte vodom do ruba povrća, ne lonca. Kuhajte na laganoj vatri i ubacujte; prstohvat krupne soli, muškatni oraščić, piment i cimet. Promiješajte i pustite da kuha dok bundeva lagano ne omekša.

U trenutku kad počinje omekšavati ubacite oguljeni i nasjeckani đumbir i kuhajte ga s bundevom do kraja, odnosno trenutka u kojemu kuhačom od kockica bundeve možete narapraviti lagani pire ;).

Kad je sve omekšano, skinite lonac s vatre, ubacite kokosovo mlijeko i izmiksajte  štapnim mikserom. Kad ste dobili lijepu, glatku, gustu, vruću juhu ubacite sirove, očišćene repove škampa.


Svježi škampi, đumbir i muškatna bundeva ... kombinacija za gurmane!

Promiješajte. Ako ste skeptični glede razine skuhanosti repića, podgrijte sve još malo na laganoj vatri. Mada, nema potrebe, jer su svježi repovi škampa prozirno roskasto, nježno mesnati i treba im stvarno minuta da se skuhaju. A to se dogodi čim ih ubacite u vruću juhu. Provjerite ako mi ne vjerujete ;).


Na kraju nasjeckajte svježi korijandar i posipajte po površini juhe, servirajte odmah i pripremite se na - joooš!!! Repeteeeee!!!!

I samo za dragog prijatelja Andija, jedna legendarna stvar, jednog legendarnog benda;

Uživaj Majstore!