ANALITIČARI SLOŽNI

Na izborima se dogodio efekt 'crvenih labudova': SDP već večeras ide u restart, Bernardić mora dati ostavku

05.07.2020 u 20:31

Bionic
Reading

Komentatori u izbornoj emisiji Nove TV su Jerko Trogrlić, komunikolog koji političke takmace cijelu kampanju drži pod povećalom, i Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja. Uz njih, u studiju su Vesna Pusić i Darko Milinović

'Nismo očekivali ovakvu razliku. Mislim da se dogodio efekt 'crvenih labudova', da praktički SDP-ovci danas uopće nisu odradili teren i to je posljedica uz, naravno, rezultate platforme Možemo, SIP-a i Pametnog. Večeras kreće i lov na novog predsjednika SDP-a', smatra Trogrlić.

'Već večeras slijedi restart SDP-a. Ovi rezultati, ako su istiniti, znače još nešto - Zagreb će očigledno imati novu vlast i to vrlo skoro. Male stranke i male liste napravile su dobre i vrlo zanimljive rezultate. Bit će puno matematike i dosta psihologije u sljedećim satima i danima. Mislim da ćemo imati štošta reći', objasnio je Jokić i dodao kako Bernardić večeras mora ponuditi ostavku.

  • +57
Stožer SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Vesna Pusić i Darko Milinović komentirali su ono što nas očekuje nakon prebrojavanja glasačkih listića i prije zatvaranja biračkih mjesta. 'Ovaj dan bi u zadnjih 20 godina bio puno stresniji za mene nego danas. Bez obzira na to, gledajući kao građanka, za mene je ovo važno', kazala je Vesna Pusić.

'Kad gledamo iz situacije manje izlaznosti, mogu reći da sam zabrinut', prokomentirao je podatke o izlaznosti na izbore Darko Milinović i dodao da bi, zbog legitimiteta nove vlasti, bilo dobro kad bi izlaznost na izbore bila veća od 50 posto.