ZBOG JAPANA

Amerikanci se u panici spremaju na radioaktivno zračenje

16.03.2011 u 11:15

Bionic
Reading

Premda je predsjednik SAD-a Barack Obama izjavio da 'nema opasnosti da radioaktivno zračenje iz Japana ugrozi SAD', Amerikanci mahnito kupuju antiradijacijske tablete, jod i Geigerove brojače

Nukepills.com je prodao čak 250.000 antiradijacijskih tableta i 3.000 doza tekućeg joda, dok tvrtka Anbex dobiva čak tri narudžbe u minuti. Pakiranje od 14 tableta, koje inače koštaju manje od deset dolara, na ebayu i Amazon.comu dostižu cijenu od 250 do 400 dolara.

Stručnjak za nuklearnu energiju Steven Reese je naglasio da treba biti oprezan s uzimanjem kalijevog jodida.

'Određeni dio populacije će imati anafilaktičke reakcije na njega, odnosno bit će alergični. A posljedice toga mogu biti teške', upozorio je Reese.

Većina narudžbi dolazi iz Kalifornije, Oregona, Washingtona, Aljaske i Havaja.

Web stranica Geigercounters.com moli ljude da više ne naručuju Geigerove brojače, uređaje koji mjere razinu zračenja, jer je potražnja u potpunosti nadmašila ponudu. Glasnogovornik te web stranice je rekao da su od potresa u Japanu prodali stotine uređaja koji koštaju od 250 do 1.000 dolara.

Web stranica Radiationnetwork.com prikazuje kartu SAD-a i razinu radijacije u svakoj pojedinoj saveznoj državi. Jedinice su unutar normalnog raspona te nema mjesta panici, čak ni na Zapadnoj obali. Stranica se automatski ažurira svake tri minute.

Zabrinuti Amerikanci su panično počeli kupovati antiradijacijske lijekove da bi se zaštitili od eventualnog zračenja iz Japana nakon što je Ured glavnog zdravstvenog inspektora naglasio da ljudi trebaju 'biti spremni'. Oni jedini upozoravaju da bi štetno zračenje iz japanske nuklearke moglo doći do Zapadne obale, što državni dužnosnici oštro negiraju.