nisu sretni

Amerikanci poslali poruku Orbanu: Poziv na prekid vatre u Ukrajini je 'ciničan'

26.04.2023 u 16:52

Bionic
Reading

Poziv mađarske vlade na prekid vatre u susjednoj Ukrajini je 'ciničan' s obzirom na to da je ruska vojska okupirala velik dio Ukrajine, rekao je u srijedu američki veleposlanik u Budimpešti David Pressman

Američki veleposlanik nije izravno spomenuo premijera Viktora Orbana, ali je mađarski vođa opetovano pozivao na prekid vatre i mirovne pregovore, a kritičari smatraju da to podrazumijeva predaju dijelova ukrajinskog teritorija Rusiji.

"Kada čujemo političare kako zagovaraju smirivanje, moramo biti vrlo jasni i reći da jedan čovjek danas može stvoriti mir. Ako Putin prestane ratovati, rat prestaje. Ako Ukrajina prestane ratovati, Ukrajina je gotova", rekao je Pressman na panelu u Budimpešti, prema transkriptu koji je objavilo američko veleposlanstvo.

Glasnogovornik mađarske vlade nije odmah odgovorio na upit Reutersa.

"Cinično je pozivati na prekid vatre kada u vašoj zemlji okupatorska vojska ne drži 20 posto teritorija", rekao je veleposlanik.

Pressmanove primjedbe razotkrile su sve veći jaz između NATO saveznika.

Orban, koji je 2022. izabran četvrti put zaredom, rekao je da je članstvo u NATO-u "od vitalnog značaja" za Mađarsku, ali da njegova vlada neće slati oružje Ukrajini niti prekidati gospodarske odnose s Moskvom.

  • +3
Viktor Orban Izvor: EPA / Autor: Robert Ghement

Američki veleposlanik rekao je da je "neodrživo" mađarsko blokiranje sastanaka na visokoj razini NATO-Ukrajina zbog spora s Kijevom oko položaja mađarske manjine.

"Zabrinuti smo smo jer mađarski dužnosnici instrumentaliziraju NATO savez za rješavanje tih bilateralnih problema", istaknuo je.