DOLARI VEĆ ŠUŠTE

Amerikanci opsjednuti 'budućom predsjednicom' Hillary

01.02.2014 u 09:57

Bionic
Reading

Amerikanci naveliko spekuliraju hoće li se Hillary Clinton, bivša državna tajnica i supruga bivšeg predsjednika Billa Clintona, kandidirati na predsjedničkim izborima 2016. godine. Mnogi smatraju da bi upravo ona mogla postati prva žena na čelu SAD-a i osigurati novu uvjerljivu pobjedu Demokratskoj stranci nakon revolucionarnog izbora Baracka Obame

U iščekivanju konačne odluke Hillary Clinton, mediji se natječu u nagađanjima i 'tumačenju znakova' predstojeće potvrde ulaska u predsjedničku utrku. Donosimo presjek signala prema kojima je njezina kandidatura praktično već gotova stvar.

1. Hillary nije definitivno rekla 'ne'

Hillary još uvijek navodno dvoji hoće li se kandidirati, a odluku će, kako je rekla u razgovoru s novinarkom Barbarom Walters, donijeti 'tijekom 2014. godine'. U političkom svijetu, gdje su čak i definitivne odluke podložne promjenama, to je jasan znak da Hillary namjerava krenuti u svoju najveću političku bitku. Niz dlaku joj idu i mediji: tjednik Time na posljednjoj naslovnici prikazuje štiklu nadvijenu nad uspaničenim neznanim muškarcem, uz natpis 'Može li itko zaustaviti Hillary?' Istovremeno, udarna priča Magazina New York Timesa pod naslovom 'Planet Hillary', ilustrirana planetom s licem Hillary Clinton u svemiru premreženim njezinim interesnim zonama, zaradila je brojne reakcije i prije nego što se taj tjednik pojavio na kioscima.

Bill Clinton, koji će zasigurno biti osoba broj jedan u njezinoj kampanji, naznačio je da su sve opcije otvorene. Govoreći o njezinoj eventualnoj predsjedničkoj kandidaturi, rekao je da ona sama treba odlučiti 'što želi raditi do kraja života i smatra li da je to prava stvar za nju samu, za Ameriku i za svijet'.


2. Velike donacije već stižu

Hillary Clinton nije dobro prošla kada je u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke 2008. odmjerila snage s Obamom. No iako je njezina kampanja okončala s oko 12 milijuna dolara duga, sav iznos u međuvremenu je otplaćen.

U međuvremenu, njezina potencijalna kandidatura postala je mamac za velike donatore: New York Times izvijestio je da je organizacija Priorities USA Action, najveći liberalni odbor za političku akciju (PAC; donacije tim odborima nisu ograničene, za razliku od direktnih donacija kampanjama političara koje su ograničene na 2.500 dolara po osobi) u državi, već počeo prikupljati novac za predsjedničku kampanju Hillary Clinton. Na čelu te organizacije, koja je 2012. prikupila milijune dolara za Obamu, odnedavno su Jim Messina, šef posljednje Obamine kampanje i bivša guvernerica Michigana Jennifer M. Granholm.

3. Čestitke, želje, pozdravi i podrška visokorangiranih demokrata

Kada je Hillary Clinton pred odborima Kongresa odgovarala na pitanja o napadu na američko veleposlanstvo u Benghaziju, nekoliko demokrata već tada je iskoristilo priliku da pohvali njezin rad u State Departmentu, ali i da joj zaželi uspjeh u budućnosti. Senatorica Barbara Boxer rekla je: 'Bolno ćete nam nedostajati, ali nadam se ne predugo.' Kongresmen Eni Faleomavaega, Jr. rekao je da s radošću iščekuje 2016. i želi joj mnogo uspjeha.

Prošlog tjedna, 58 kongresmena iz redova Demokratske stranke potvrdilo je dnevniku The Hill da bi podržali Hillary Clinton u osvajanju predsjedničke nominacije. Takva razina podrške zapanjujuća je s obzirom na to da će se izborna konvencija održati tek za dvije i pol godine: na vjernost Hillary, čija se odluka tek čeka, već sada se obvezalo više od 20 posto njezinih stranačkih kolega u Zastupničkom domu i Senatu.

Iako to još uvijek nije naznaka da demokrati na vlasti znaju nešto više od američkog puka, znakovito je da najviši dužnosnici stranke vjeruju da kandidatura Hillary Clinton nije samo moguća, već i vjerojatna.

4. Suprug Bill i kći Chelsea govore o zdravlju Hillary Clinton

Krajem 2012., Hillary je završila u bolnici zbog krvnog ugruška u mozgu. Nakon tretmana, i Bill i Chelsea davali su izjave o njezinu zdravlju pa je tako Bill u šali rekao kako vjeruje da će ona doživjeti 120. godinu pa će imati vremena za još tri supruga nakon njega. Chelsea je izjavila da, kao i uvijek, 'zrači energijom, vitalnošću i svakako mentalnom oštrinom' te izrazila nadu da će biti tako zdrava i idućih 65 godina života.

Ako osvoji predsjednički mandat, 66-godišnja Hillary uspoređivat će se s Ronaldom Reaganom, koji je uselio u Bijelu kuću s punih 69 godina kao najstariji pobjednik predsjedničkih izbora.

5. Ostavka zbog 'opuštanja'

Dobrano prije Obamina reizbora, Hillary je najavljivala da će dati ostavku na funkciju državne tajnice ukoliko on osvoji drugi mandat. Rečeno - učinjeno. New York Times je tada izvijestio da se ona veseli razdoblju nakon ostavke i da će se 'opustiti'.

'Samo se želim naspavati, vježbati, putovati. I opustiti se. Zvuči tako obično, ali to nisam napravila posljednjih 20 godina. Željela bih vidjeti mogu li se odmoriti', rekla je tada Hillary.

Nitko ne može reći da joj nije potreban odmor uoči predsjedničke kampanje. Ostvarila je dojmljivu 20-godišnju karijeru, a u mandatu državne tajnice posjetila je više od 100 zemalja. No ključni razlog za ostavku možda leži u pravilima koja državnim tajnicima ograničavaju aktivnosti u prikupljanju donacija.

Iako je ostavka odmaknula Hllary iz političkog fokusa, otišla je u trenutku iznimno velike potpore građana. Na krilima tog uspjeha, sada bi mogla glatko ostvariti svoju najveću političku ambiciju.