AGENT CIA-E

Amerikanac optužen za špijunažu napustio Rusiju

20.05.2013 u 12:29

Bionic
Reading

Ryan Fogle, djelatnik američkog veleposlanstva u Moskvi optužen za špijunažu, otputovao je iz Rusije u nedjelju, pet dana nakon što mu je naređeno da napusti zemlju, javljaju ruski mediji

Televizija NTV je prikazala snimku na kojoj se vidi Fogle, navodni agent CIA-e, kako prolazi kroz sigurnosnu kontrolu u zračnoj luci Šeremtjevo.

Ruske službe sigurnosti objavile su prošloga tjedna da je Fogle (29), treći tajnik američkog veleposlanstva, uhvaćen u pokušaju vrbovanja časnika ruske službe sigurnosti. Navodno mu je ponudio milijun dolara godišnje za špijuniranje u korist SAD-a.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je Foglea personom non grata zbog 'aktivnosti nespojivih s njegovim diplomatskim statusom' i rečeno mu je da mora napustiti Rusiju dio 20. svibnja.

Ruska savezna služba sigurnosti (FSB) nakratko je zadržala u noći na 14. svibnja Ryana Foglea. Uhićeni je doveden u prijemni ured FSB-a i nakon provedene potrebne procedure predan je službenim predstavnicima američkog veleposlanstva. FSB je istaknuo da je on "imao posebnu tehničku opremu i pisane upute za ruskog građanina kojega je pokušao vrbovati te veliku svotu novca i sredstva za promjenu izgleda osobe".