VAŽNA POBJEDA

Amerika bijesna na UNESCO zbog priznanja Palestine

06.10.2011 u 11:52

Bionic
Reading

Palestina je dobila svoju prvu važnu međunarodnu diplomatsku bitku u tijelima UN-a jer je jučer priznata od izvršnoga odbora UNESCO-a kao nezavisna država, zbog čega negoduje SAD

Sudeći prema reakcijama šefice američke diplomacije Hillary Clinton, SAD je bijesan na UNESCO jer je u srijedu u punopravno članstvo primio međunarodno nepriznatu Palestinu.

Clinton je iz Dominikanske Republike poručila kako je ovaj potez UNESCO-a 'nejasan i neobjašnjiv'.

Podsjećamo, Izvršni odbor Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) prihvatio je jučer, većinom glasova, zahtjev Nacionalne palestinske vlasti da njezin teritoriji bude priznat i koptiran kao član te međunarodne kulturne organizacije. Odluka će omogućiti Palestini da uživa u svim pravima zemalja članica UNESCO-a.

Zahtjev Palestine dobio je 40 glasova 'za', četiri 'protiv', a suzdržano je bilo 14 delegata. Odluka Izvršnoga odbora bit će predstavljena Generalnoj skupštini UNESCO-a koncem listopada da postane konačnom.

Podsjetimo se, prošlog 23. rujna, palestinski predsjednik Mahmud Abbas zatražio je od Glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona i od Opće skupštine da njegova zemlja bude priznata kao nezavisna država i prihvaćena u članstvo UN-a.