RATNE IGRE

Amerika Asadu: Imate tjedan dana!

09.09.2013 u 12:58

Bionic
Reading

John Kerry kazao je na tiskovnoj konferenciji s Williamom Hagueom u Londonu da sirijski predsjednik Bašar al-Asad ima jedan tjedan da preda sve zalihe kemijskog oružja ili slijedi vojni napad, ali je rekao kako ne očekuje da će sirijski vođa udovoljiti njihovom zahtjevu, piše The Guardian

John Kerry također je rekao kako 'nema sumnje' da je Asad odgovoran za napad kemijskim oružjem u istočnom Damasku 21. kolovoza, rekavši da samo troje ljudi može biti odgovorno za napad kemijskim oružjem unutar Sirije - Asad osobno, jedan od njegove braće i viši general. Dodao je kako je cijela američka obavještajna zajednica ujedinjena u uvjerenju da je Asad odgovoran.

Kerry je rekao kako su Amerikanci planirali 'nevjerojatno mali' napad na Siriju.

'Bit će to vrlo ograničena, ciljana, kratkoročna akcija, bez angažiranja postrojbi na terenu', objasnio je Kerry.

'Dakle, da budem jasan. Sjedinjene Američke Države, predsjednik Obama, ja, i ostali slažemo se da kraj sukoba u Siriji zahtjeva političko rješenje', naglasio je Kerry.

Ovog tjedna bi američki Kongres trebao raspravljati o prijedlogu predsjednika Obame o ograničenom vojnom napadu na Siriju kako bi se kaznio režim sirijskog predsjednika. Međutim, nastojanja Bijele kuće da uvjeri Kongres u nužnost vojne akcije protiv Sirije i odobri je, ne samo da su gotovo propala, već su dodatno učvrstila stavove onih koji se protive vojnoj intervenciji.

Nekoliko sati prije Obaminog govora pred Kongresom Sirija je ponovila kako je još uvijek spremna sudjelovati u mirovnim pregovorima, javlja Reuters. No upozoravaju kako će se stav sirijskog režima promijeniti u slučaju napada.

Američki Kongres odlučuje o napadu na Siriju