NASUMIČNA PUCNJAVA

Američki vojni veteran kriv za masakr 12 ljudi

17.09.2013 u 09:27

Bionic
Reading

Naoružani američki vojni veteran upao je u ponedjeljak u mornarički kompleks u Washingtonu i počeo nasumično pucati pri čemu je ubio dvanaest osoba prije nego je i sam smrtno stradao u okršaju s policijom, prenose agencije

FBI je napadača identificirao kao Aarona Alexisa (34) iz Forth Wortha u Teksasu, ugovornog suradnika mornarice koji je i ranije došao u sukob sa zakonom u dva incidenta povezana s vatrenim oružjem. On je otpušten iz rezervnog sastava američkih mornaričkih snaga 2011. nakon niza disciplinskih prekršaja, rekao je jedan mornarički dužnosnik. Motivi napadača zasad nisu poznati, prenosi Reuters.

Alexis je ubijen u jednom od nekoliko vatrenih okršaja s policijom nakon što je upao u sjedište Zapovjedništva mornaričkih sustava koje se nalazi samo nekoliko kilometara od Bijele kuće i Kapitola. Riječ je o jednom od pet takvih zapovjedništava u kojem civili, vojno osoblje i ugovorni suradnici grade, kupuju i održavaju bojne brodove i podmornice. U sjedištu je zaposleno oko 3000 ljudi.

Očevici su naveli da je pucnjavu počeo na četvrtom katu zgrade nasumično izabirući žrtve koje su se nalazile u kafiću.

Pucnjava je izazvala paniku i stotine zaposlenika uspjele su pobjeći iz zgrade.

Napadač je bio naoružan vojnom automatskom puškom AR-15, još jednom poluautomatskom puškom, te pištoljem, rekli su dužnosnici.

Osam osoba je ozlijeđeno, uključujući i troje koje je ranjeno iz vatrenog oružja. Ubijene osobe su stare između 46 i 73 godina. Još se uvijek istražuju okolnosti njihove smrti.

"Motivi napada su nam zasad nepoznati", rekla je zapovjednica policije američkog glavnog grada Cathy Lanier.

Istražitelji su ranije rekli da traže još jednog ili dvojicu mogućih napadača, ali je kasnije objavljeno da nema drugih osumnjičenih osim Alexisa.

Incident je otvorio brojna pitanja o sigurnosti u mornaričkoj bazi koja se nalazi samo pet kilometara udaljena od Bijele kuće.

Alexis, ugovorni suradnik mornarice, imao je legitiman pristup bazi i ušao je koristeći se valjanim propusnicama, objavio je FBI. Američke vlasti nisu objavile kako je mogao prokrijumčariti oružje u vojni kompleks.

Napadača su ubile specijalne postrojbe policije koje su pozvane u bazu.

'Suočeni smo s još jednim masovnim ubojstvom, a ovo današnje dogodilo se u još jednoj vojnoj bazi, u našem glavnom gradu', rekao je predsjednik Barack Obama koji se zauzima za strožu kontrolu oružja otkako je naoružani napadač u prosincu prošle godine ubio 20 školske djece i šestoro odraslih u osnovnoj školi u Connecticutu.

'Oni su svjesni opasnosti koja ih očekuju izvan domovine, no danas su suočeni s nezamislivim nasiljem koje nisu očekivali kod kuće', dodao je Obama.

Među ranjenima je jedan policajac, koji je operiran i u stabilnom je stanju, te još jedan pripadnik službi sigurnosti, doznaje se u policiji.

U sveučilišnoj bolnici u Washingtonu kažu da liječe tri ranjenika koja su u kritičnom stanju.

Zbog napada su jedno vrijeme bila obustavljena polijetanja zrakoplova iz zračne luke Ronald Reagan, a zbog opreza zatvoreno je šest škola.

Baza u Washingtonu najstarije je vojno postrojenje američke mornarice. U tom bivšem brodogradilištu smješteno je Zapovjedništvo mornaričkih sustava, pomorski muzej i ostale službe.

Policija: Ubojica iz Washingtona 'djelovao sam'