RAZVOJ SRBIJE

Američki veleposlanik izašao pred prosvjednike u Beogradu, evo što im je poručio

03.03.2023 u 19:49

Bionic
Reading

Srbijanski ekološki aktivisti u petak su prosvjednim performansom ispred veleposlanstva Sjedinjenih Država optužujući veleposlanika da je svojim izjavama podržao rudarenje litija u Srbiji, čemu se mjesecima protive organizacije za zaštitu okoliša

Veleposlanik SAD-a u Srbiji Christopher Hill izjavio je ranije da namjere o rudarenju litija u Srbiji korporacije Rio Tinto nisu samo "običan rudarski projekt" jer će imati veze s modernom ekonomijom te je i rekao da u tome pokušava surađivati sa Vladom Srbije.

Hill je rekao da se SAD trudi podržati Rio Tinto, koji je dijelom, "iako ne u potpunosti, američka tvrtka".

"Ovo nije samo projekt u kojem se nešto vadi iz zemlјe i izvozi dalje. Ovo je projekt koji će imati veze s modernom ekonomijom. Na kraju će se litij koji se izvadi iz zemlјe koristiti za proizvodnju baterija koje će se ugrađivati u električna vozila", rekao je ranije Hill za srbijanski portal Glas Šumadije.

Deseci tisuća ljudi su tijekom 2021., prosvjedovali u Beogradu i diljem Srbije zahtijevajući od srbijanskih vlasti da obustave projekt "Jadar" kojim Rio Tinto namjerava eksploatirati litij i bor na plodnom poljoprivrednom području zapadne Srbije, uz vodotokove Drine i Save. Ekološke organizacije ukazivale su da je to pogubno po okoliš i dugoročno opasno kao onečišćenje i uništavanje okoliša i poljoprivrednih resursa.

Tim je prosvjedima stopiran projekt, a srbijanska vlada je poslije objavila da od njega odustaje, ali je tvrtka nastavila otkup zemljišta na području planiranom za rudarenje.

Kada su aktivisti inicijative Kreni - promijeni organizirali u petak performans ispred američkog veleposlanstva u Beogradu zbog Hillove izjave, on je izišao ispred Veleposlanstva i aktivistima rekao da "pravac kojim se zemlja kreće ovisi samo o odluci njezinih građana".

Čelnik Inicijative Savo Manojlović podsjetio je Hilla da su građani podnijeli "narodnu inicijativu parlamentu" da se zabrani eksploatacija litija, podsjetivši na masovne prosvjede protiv Rio Tinta.

"Uvijek sam iskren i bit ću pošten s vama, a kako će se Srbija razvijati i u kom pravcu će ići ovisi samo od Srbije i ništa što bilo koji diplomat kaže to ne može promijeniti", rekao je Hill.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je zadnjih nekoliko mjeseci više puta ponovio da je Srbija "napravila pogrešku" odričući se projekta za eksploataciju litija, koji je perspektivni resurs u svijetu.

Za sada nema kategoričke potvrde da je projekt "Jadar" zaista stopiran, a kompanija Rio Tinto u svojim oglasima na portalima i dalje ga reklamira kao perspektivan, navodeći da je za njegovu realizaciju planirano 2,4 milijarde dolara, te da će tijekom izgradnje biti otvoreno 2.000 radnih mjesta, a u "dugoročnom razdoblju" još tisuću.