ZBOGOM DOKTRINI 'DON'T ASK, DON'T TELL'

Američki se homoseksualni vojnici konačno mogu tako i izjasniti

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 25.07.2011 20:40
  • Objavljeno 25.07.2011 u 19:11
Amerikanci i Englezi u Rustenburgu

Amerikanci i Englezi u Rustenburgu

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Press Association / PIXELL

Američki je predsjednik Barack Obama u petak potpisao izjavu u kojoj se kaže da su poduzete potrebne mjere da se očuvaju obuka, jedinstvo i snažnost oružanih snaga nakon što je donesena mjera da vojnici i vojnikinje nose uniformu bez prikrivanja seksualne orijentacije

Izjava je potpisana u prisutnosti ministra obrane Leona Panette (kojem je to bila i prva odluka kao novi ministar) i šefa Glavnog stožera OS-a Mikea Mullena. 'Svi Amerikanci mogu biti ponosni na to da će naše izvanredne oružane snage, kao i generacije prije njih, koje su se također prilagodile velikim promjenama, biti kadre održati jakost zahvaljujući vrijednostima kakve su pravda i jednakost', kazao je Obama. Time je konačno završila epoha doktrine 'Don't ask, don't tell '(ne pitaj, ne govori), koja je onemogućavala gay i lezbijskim osobama da uđu u oružane snage ako ne sakriju seksualno opredjeljenje.

Senat je u prosincu derogirao zakon pod kojim je potjerano 13.000 gayeva i lezbijki iz oružanih snaga, a Pentagon je do sada analizirao kako u djelo provesti načelo jednakosti heteroseksualaca i homoseksualaca koji od sada to mogu i javno izreći bez posljedica.

Mjera protiv homoseksualaca je donesena 1993, dok je predsjednik bio Bill Clinton. U teoriji, homoseksualci su mogli nositi uniformu ukoliko bi držali jezik za zubima, ali kada bi se iz bilo kojeg razloga otkrila homoseksualna sklonost člana ili članice oružanih snaga, bili bi odmah istjerani.

Godine 2004. grupa homoseksualaca u republikanskim redovima pokrenula je tužbu protiv vlade zbog protuustavnosti takva zakona, a najžešći protiv njih su bili zapovjednici i pripadnici marinaca (mornarička pješadija) koji su tvrdili da bi suprotna praksa rasturila vojničku disciplinu. U rujnu 2010. federalni je sud naredio Kongresu da derogira zakon i tako je i bilo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi