SNAŽNA PORUKA

[VIDEO/FOTO] Biden nenajavljeno u Kijevu pod zračnom uzbunom: 'Putin se prevario. Stojimo ovdje zajedno, ujedinjeni'

20.02.2023 u 11:05

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden stigao je u Kijev, u kojem je oglašena zračna opasnost. To je njegov prvi posjet Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju prije gotovo godinu dana. Iznenadni posjet upriličen je u okviru službenog posjeta susjednoj Poljskoj, javlja BBC. Prethodno, Bijela kuća poručila je da će se Biden sastati s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom i drugim čelnicima iz regije te da ne planira otići u Ukrajinu

Biden se u Predsjedničkoj palači u Kijevu susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i njegovom suprugom Olenom. U zajedničkim izjavama Biden je najavio dodatnu pomoć SAD-a Ukrajini od pola milijarde dolara. Paket će uključivati ​vojnu opremu, topničko streljivo i haubice. Zelenski je rekao da su on i Biden razgovarali o 'oružju dugog dometa i oružju koje se još uvijek može isporučivati ​​Ukrajini iako prije nije isporučeno'.

'Amerikanci stoje uz vas, i svijet stoji uz vas. Kijev ima posebno mjesto u mom srcu', rekao je Biden, nabrajajući sve svoje dosadašnje posjete Kijevu.

  • +18
Biden kod Zelenskog u Kijevu Izvor: Profimedia / Autor: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

'Svi su Ukrajinci ustali u obranu svoje zemlje, činili su nevjerojatna djela pomažući svojim sunarodnjacima. Cijeli svijet to vidi i promatra. Ovo je najveći rat u Europi u posljednjih 75 godina. Uvjereni smo da ćete nastaviti pobjeđivati', kazao je Biden, dodajući da se prije godinu dana fokusirao na to kako objediniti zapadni svijet.

'Svi su Amerikanci odlučili pružiti vam podršku. Oni znaju da je agresija prijetnja za sve nas. Izgradili smo koaliciju koja uključuje NATO, Japan, pacifičke zemlje. Više od 50 nacija stalo je uz vas kako bi pomogle da se Ukrajina obrani', kazao je, dodajući da je poslano više od 700 tenkova, između ostalog. Najavio je dodatne sankcije Rusima koji podupiru agresiju na Ukrajinu.

'Ovaj rat uzrokovao je velike žrtve i ima veliku cijenu. Žalimo s obiteljima koje su izgubile najmilije. Ruski cilj bio je izbrisati Ukrajinu s karte. Ali Rusi bježe u desecima tisuća, ne žele se vratiti u Rusiju. U toj zemlji ne vide budućnost. Putin je mislio da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Računao je na to da nećemo biti ujedinjeni, da nećemo moći obraniti Ukrajinu. Prevario se. Godinu dana poslije stojimo ovdje zajedno, ujedinjeni', poručio je Biden.

BBC iz Kijeva javlja da su cijelo jutro kolale glasine o Bidenovom posjetu, a novinari su se okupili na hladnoći nastojeći vidjeti američkog predsjednika. Postavljene su barikade, sve se držalo u tajnosti, ali bilo je jasno da se nešto događa. Posjet je brzo završio, a barikade su uklonjene, što je ponovno omogućilo pristup tom području.

Prema ranijim najavama, Biden u ponedjeljak posjećuje Poljsku radi obilježavanja prve godišnjice ruske invazije na susjednu Ukrajinu, najvećeg sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata.

Veliki broj života je izgubljen i milijuni su raseljeni u ratu koji je započeo 24. veljače prošle godine, a mnogi su gradovi sravnjeni sa zemljom na jugu i istoku Ukrajine.

Malo toga se promijenilo na ogromnoj bojišnici proteklih nekoliko mjeseci jer se obje strane pripremaju za ofenzivu koja se očekuje u proljeće, pri čemu su ruske snage ojačane tisućama novih regruta, a Ukrajina zapadnim borbenim tenkovima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je rekao da je Rusija pretrpjela 'izuzetno značajne' gubitke u blizini grada Vuhledara u istočnoj pokrajini Donbas, za koju Moskva tvrdi da ju je anektirala u rujnu.

'Situacija je veoma zamršena. A mi se borimo. Razbijamo okupatore i nanosimo izuzetno značajne gubitke Rusiji', rekao je Zelenski u svojoj noćnoj videoporuci.

Ukrajinski dužnosnici su apelirali na članove američkog Kongresa da pritisnu Bidenovu administraciju da Kijevu pošalje borbene mlazne zrakoplove F-16, rekavši da bi oni poboljšali ukrajinsku sposobnost da projektilima američke proizvodnje gađa ruske raketne jedinice, rekli su američki kongresnici.

  • +5
Borbeni lovac F-16 Izvor: EPA / Autor: JAKUB KACZMARCZYK

Ukrajinski dužnosnici, uključujući ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebu, lobirali su krajem tjedna na marginama minhenske sigurnosne konferencije u pregovorima s demokratima i republikancima iz Senata i Zastupničkog doma.

Biden je prošlog mjeseca rekao 'ne' kada su ga pitali hoće li odobriti zahtjev Ukrajine za zrakoplovima F-16, koje proizvodi tvrtka Lockheed Martin.

Dužnosnici njegove administracije su govoreći u nedjelju rekli da bi se Sjedinjene Američke Države trebale usredotočiti na slanje oružja koje se odmah može koristiti na bojištu umjesto borbenih mlažnjaka, za koje je potrebna opsežna obuka, no nisu isključili mogućnost slanja zrakoplova F-16.

'Rasprave će se nastaviti narednih nekoliko tjedana i mjeseci', rekla je američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield za CNN.

  • +12
Rat u Ukrajini 20.2.2023. Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je u nedjelju kazao da će s Bidenom tijekom njegova posjeta između 20. i 22. veljače razgovarati o mogućem povećanju broja američkih vojnika u Poljskoj, koji bi također tamo ostali duže vrijeme.

'U postupku smo pregovora s administracijom predsjednika Bidena o tome da učine prisutnost njihovih (vojnika) trajnijom i da je povećaju', rekao je Morawiecki za američku televiziju CBS.

Biden je prošlog lipnja rekao da će SAD uspostaviti novo trajno vojno sjedište u Poljskoj kao odgovor na ruske prijetnje.