RUSI SE UZNEMIRILI

'Američki potez smatramo neprijateljskim'

27.12.2016 u 14:25

Bionic
Reading

Rusija je u utorak ocijenila da je američka odluka da se oslabe restrikcije naoružavanja omogućile dostavu ručnih protuzračnih raketa sirijskim pobunjenicima, što je potez koji izravno ugrožava ruske snage u Siriji.

Moskva je prošle godine započela kampanju zračnih napada u Siriji kako bi pomogla snagama sirijske vlade u borbi protiv pobunjenika od kojih neki imaju podršku SAD-a.  Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je kako je promjena zakona o olakšavanju restrikcija jasna iz novog proračuna američke obrane, te da Moskva taj čin smatra neprijateljskim.

Američki predsjednik Barack Obama prošlog je tjedna potpisao godišnji proračun za obranu. 'Administracija Baracka Obame mora shvatiti da će svako oružje koje dostave ubrzo završiti u rukama džihadista s kojima lažno 'umjerena' opozicija već dugo surađuje', priopćila je Zaharova.

'Takva odluka je izravna prijetnja ruskim zračnim snagama, ostalom vojnom osoblju i našem veleposlanstvu u Siriji koje je napadnuto više no jednom. Zbog toga smatramo taj čin neprijateljskim', stoji u priopćenju.

Zaharova je optužila Obamu za 'miniranje' nadolazeće administracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, pokušavajući mu namjestiti nastavak proturuskog stava Washingtona. Trump je tijekom svoje predsjedničke kampanje isticao kako želi poboljšati odnose s Moskvom, te je pozitivno govorio o upravljačkim sposobnostima ruskog predsjednika Vladimira Putina. Prošlotjedna razmjena izjava između Trumpa i Putina o nuklearnom naoružanju stavila je na ispit obećanje budućeg predsjednika o poboljšanju odnosa s Rusijom.