MARK ESPER

Američki ministar obrane ne podržava slanje vojske na prosvjednike: 'To je zadnja opcija. Trenutno nismo u toj situaciji'

03.06.2020 u 20:00

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je u srijedu kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od predsjednika Donalda Trumpa koji je zaprijetio da će vojnom silom suzbiti nemire diljem SAD-a.

Esper je rekao da se aktivnu vojsku može koristiti samo kao 'posljednju opciju.' 'Ne podržavam aktiviranje Zakona o pobuni', kazao je Esper, govoreći o zakonu koji predsjedniku omogućuje da upotrijebi oružanu silu na američkom tlu.

'Upotreba aktivne vojske je posljednja opcija, u najhitnijim i najstrašnijim slučajevima. Trenutno nismo u toj situaciji', izjavio je Esper novinarima u Pentagonu.

  • +37
Prosvjedi zbog ubojstva Georgea Floyda u SAD-u Izvor: EPA / Autor: CRAIG LASSIG

Ta izjava odudara od Trumpove prije dva dana. 'Ako grad ili država odbiju poduzeti akcije nužne za obranu života i imovine građana, onda ću poslati vojsku i brzo riješiti problem', rekao je Trump u ponedjeljak, nešto prije nego što je savezna policija suzavcem rastjerala prosvjednike kako bi predsjednik mogao doći do crkve i ondje se slikati s Biblijom u ruci.

Nacionalna garda izašla je na ulice na zahtjev dvadesetak guvernera, a na Trumpovu inicijativu u Washingtonu, glavnom gradu države.

Esper je rekao da vjeruje da je u SAD-u rasizam 'stvaran' i da je važno o tome glasno govoriti. Smrt crnca Georgea Floyda, koju su skrivili bijeli policajci, nazvao je 'strašnim zločinom'.

Esper je također pod velikim pritiskom javnosti jer je bio u društvu Trumpa na putu do crkve.

'Nisam bio svjestan planova policije za raščišćavanje parka', rekao je Esper. 'Činim sve što mogu da ostanem apolitičan... Nekad sam u tome uspješan, a nekad sam manje uspješan.'

Ministar obrane također je rekao da je pokrenuo istragu radi korištenja helikoptera Nacionalne straže koji je letio iznad grupe prosvjednika, smatrajući  da je to bilo nesigurno.